"Dilema TVR: post public sau comercial?" DW: Iohannis vrea menținerea taxei, dar atâta timp cât se comportă ca o televiziune comercială, TVR nu poate pretinde bani de la populație
Klaus Iohannis susţine menţinerea taxei radio-tv. Prezent la o dezbatere pe acest subiect, şeful statului a recunoscut că în România sunt prea multe taxe, dar ca nu poate fi de acord cu eliminarea celei de la TVR. În schimb, mai mulţi jurnalişi şi chiar reprezentanţi ai societăţii civile trag un semnal de alamă asupra modului ineficient în care se cheltuie resursele în Televiziunii Române.
“Am spune că președintele Iohannis a fost câștigat de partea celor care doresc păstrarea taxei, dar nu este suficient, căci Parlamentul ar putea revota textul legii exact în aceeași formă. Prin urmare, dezbaterea rămâne deschisă”, susține jurnalistul Deutsche Welle Horațiu Pepine.
Principalul argument al celor două instituții este că taxa radio-tv ar face o legătură directă cu publicul, asigurându-le, totodată, independența politică.
“Din păcate este o minciună”, este de părere Pepine, agăugând că aceasta este totuși ”una bine intenționată”.
“Cele două instituții nu au fost nicicând autonome în decizia lor editorială, depinzând copios de politica imediată sau cel mult căutând să profite de divergențele dintre forțele politice aflate la guvernare. Televiziunea, cel puțin, cu excepția unor perioade scurte de timp în care a manifestat mai multă voință de independență editorială, a fost de prea multe ori un instrument de propagandă politică exercitată cu metodă și cu bună știință”, se mai arată în articol.
De aduce în discuție și reducerea personalului. Desigur, nu este plăcut ca oamenii să rămână fără serviciu, dar “lucrurile nu se vor rezolva prin întreținerea acestei mistificări”.
“Cu taxe sau fără taxe, postul public va depinde de partidul dominant și tot ceea ce poate spera să facă este să mențină o ambianță de civilitate și un anumit echilibru de ton. Ar trebui să se spună deschis că adevărata temere nu se referă la autonomia editorială, ci pur și simplu la scăderea bugetelor”, spune Pepine.
Totodată, jurnalistul DW amintește și conținutul editorial al TVR. Acesta susține că, atâta timp cât Televiziunea Publică se comportă ca una privată, atunci nu are dreptul să ceară taxe populației.
”Problema datează de două decenii: de ce să plătești taxe pentru un program care face reclamă adversarilor tăi politici? Dacă TVR (Radioul stă mult mai bine) ar fi dat impresia că oferă, dincolo de programele de știri și de cele politice, un serviciu unic și indispensabil, partizanatul ar fi fost poate iertat.
Dar tocmai asta este marea problemă pe care toată lumea o evită: TVR nu a reușit să-și definească misiunea de post public într-un mod convingător. Ba mai mult, a intrat în competiție cu televiziunile comerciale, renunțând la canalul său cultural și la emisiunile mai sofisticate și cu audiențe mici. Am mai arătat că atâta timp cât se comportă ca o televiziune comercială alergând după rating și contracte de publicitate, TVR nu poate pretinde o taxă obligatorie: este incorect atât față de public cât și față de televiziunile private”, mai scrie jurnalistul DW.
În acest context, opinia președintelui Iohannis pare mai curând favorabil conservării taxei radio-tv, "dar fără să pună condiția consolidării funcției publice și fără să facă distincția între SRR și TVR, două instituții care ar trebui discutate separat".
"Ne temem că dezbaterile publice se vor reduce la simple strategii de influență, care nu vor putea produce nicio schimbare de substanță", conchide Pepine.