DIICOT: Un comandant din Jandarmerie, trimis în judecată pentru camătă şi delapidare

DIICOT: Un comandant din Jandarmerie, trimis în judecată pentru camătă şi delapidare
Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca

Comandantul unei unităţi de Jandarmerie din Bucureşti, Marian Corcodel, dar şi trei subordonaţi ai acestuia, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, miercuri, aceștia fiind acuzaţi de camătă şi delapidare.

Ce acuzații i se aduc comandantului unei unităţi de Jandarmerie din Bucureşti și celor trei subordonaţi ai acestuia

Cei patru sunt acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la camătă, delapidare în formă continuată și complicitate la delapidare în formă continuată.

”Începând cu anul 2011, inculpatul CORCODEL MARIAN, comandantul U.M. 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume inculpaţii PREOTEASA IANCU DANIEL şi BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN, scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare”, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT.

”Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai comandantului sau persoane din cercul său relațional. Sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 și 20%, în funcție de sumă.

De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise celorlaltor trei acuzați sau unor martori, care predau ulterior sumele de bani lui Marian Corcodel.

De asemenea, comandantul ar fi dispus în mod repetat unor subordonaţi să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional.

Deşi existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia, au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa unui comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă, acesta nu a luat măsuri.

„Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul CORCODEL MARIAN, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii”, mai spun procurorii.

Aceștia au adăugat că, la momentul constituirii, scopul grupului infracțional organizat a fost acela de săvârșire a unor infracțiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcția săvârșirii unor infracțiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 – iulie 2017.

În caz, dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Militar București.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`