DIICOT, răspuns halucinant despre combaterea traficului de droguri în Portul Constanța, principala poartă de intrare în țară a stupefiantelor

Publicat: 22 09. 2023, 16:56
Actualizat: 27 09. 2023, 12:06
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

DIICOT susține că nu are evidența rezultatelor activității de combatere a traficului de droguri în Portul Constanța. Asta deși portul e considerat principala poartă de intrare a stupefiantelor în țară, vânat de traficanți pentru poziția sa strategică.

La întrebările formulate de G4Media și Info Sud-Est, DIICOT a transmis că întrebările „nu se încadrează în definiția legală a informației de interes public și pe cale de consecință nu le putem da curs”.

DIICOT nu are datele despre rezultatele activității de combatere a traficului de droguri în Portul Constanța

În același document, DIICOT a răspuns că nu deține evidențe despre rezultatele activității de combatere a traficului de droguri în Portul Constanța din ultimii doi ani, când niciun gram de drog nu a fost capturat în poarta de intrare a stupefiantelor în țară: „precizăm că la nivelul DIICOT nu sunt constituite evidențe din care să rezulte date de natura celor solicitare la punctul 1 al cererii dumneavoastră (Care sunt rezultatele activității de combatere a traficului de droguri din Portul Constanța în 2022 și 2023?, n.red.)”.

„Referitor la celelalte solicitări de la punctele 2-5, constatăm că nu se încadrează în definiția legală a informației de interes public și pe cale de consecință nu le putem da curs”, se arată în răspunsul DIICOT către G4Mediași Info Sud-Est.

La punctele 2 – 5 erau următoarele întrebări la care n-a vrut să răspundă DIICOT:

Care sunt cauzele pentru care în Portul Constanța au fost depistate doar 20 de tone de droguri în aproape un sfert de secol?
Ce obstacole întâmpină DIICOT în activitatea de combatere a traficului de droguri în Portul Constanța?
Ce informații aveți despre influența războiului din Ucraina asupra activităților de trafic de droguri în Portul Constanța?

Proiect de lege: Doar pedepse cu executare pentru traficanții de droguri

De altfel, Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a declarat pentru Digi24 că există un singur procuror DIICOT în activitatea care vizează Portul Constanța.

Aceasta a mai afirmat că România are o problemă cu traficul și consumul de droguri și, citând dintr-un raport al Agenției Naționale Antidrog, că un sfert dintre bucureșteni au consumat.

Totodată, ministrul a vorbit despre un proiect de lege care să prevadă că traficanții de droguri nu pot primi decât pedepse cu executare: „Gândiți-vă la o lege similară cu „Legea Anastasia”, căreia să îi zicem legea 2 Mai, prin care pentru traficul de droguri de mare risc, traficanții să nu mai beneficieze de suspendare, ci doar de pedepse cu executare”.