DIICOT, primele precizări în cazul spionării lui Kovesi: Angajații firmei israeliene au efectuat apeluri cu caracter amenințător și au încercat să sustragă informații din conturi de e-mail

Publicat: 06 04. 2016, 13:37

DIICOT vine cu lămuriri în cazul celor doi angajați ai firmei israeliene arestați preventiv în dosarul de hărțuire a Laurei Codruța Kovesi. Ron Weiner și David Geclowicz au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și au încercat să sustragă informații din conturi de e-mail, precizează Direcția într-un comunicat.

Weiner Ron a fost reținut pe 3 aprilie și ulterior arestat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

În arest preventiv se află și David Ceclowicz pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”, se arată în comunicatul DIICOT.

Geclowicz contacta telefonic persoanele din familia și anturajul persoanei publice vizate și obținea adresele de e-mail, iar Weiner se ocupa de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor respective.

Ulterior, acesta din urmă a accesat în mod repetat și fără drept căsuțele de e-mail ale celor trei persoane vătămate. El a luat astfel ”cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

În comunicat se mai precizează că Laura Codruța Kovesi nu are nicio calitate procesuală în acest moment.