După președintele României, Ministerul Public și CSM, a venit și DIICOT cu o reacție la modificările pe care le-a pregătit Ministrul Tudorel Toader Legilor Justiției.
DIICOT susține că Toader nu a ținut deloc cont de punctele de vedere formulate de magistrați de-a lungul anilor referitoare la modul în care trebuie concepute legile de funcționare a Justiției. Totodată, Direcția atrage atenția că proiectul prezentat miercuri de Toader nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul Ministerului și nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare.
DIICOT solicită o dezbatere reală, astfel încât proiectul final să satisfacă exigențele în domeniu.
”Procurorii DIICOT au analizat cu atenție modificările anunțate de către ministrul justiției în cursul acestei zile, ținând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraților, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare și funcționare a justiției; aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraților, nu se regăsesc în noul proiect, așa cum a fost prezentat.
Deocamdata, în discuții s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ și, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existența unei dezbateri reale și a unui dialog permanent între instituțiile menționate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigențele strategiei naționale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român”, se arată într-un comunicat al Direcției.
În final, procurorii DIICOT precizează că vor putea formula un punct de vedere unitar și pe fond abia după ce vor consulta proiectul în cauză și nota de fundamentare. În acest sens, ei consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor.