DIICOT a destructurat o grupare din Buzău specializată în traficul de droguri. 15 persoane, duse la audieri

Publicat: 15 07. 2020, 16:43
Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca

Procurorii DIICOT Buzău au destructurat un grup infracțional organizat specializat în traficul de droguri de risc. Bani, droguri și medii de stocare au fost ridicate în timpul celor 18 percheziții domiciliare efectuate miercuri, pe raza județului Buzău. 15 persoane au fost duse la audieri. Acestea sunt acuzate că au procurat cannabis, pe care l-au revândut unui număr de 85 de tineri.

Rețea de trafic de droguri, destructurată de DIICOT Buzău

Miercuri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a transmis că procurorii săi din Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat 18 percheziții domiciliare în județul Buzău, scopul fiind destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în traficul de droguri de risc.

15 persoane sunt acuzate că, începând din februarie 2020 și până în prezent, au procurat droguri de risc, mai precis cannabis, pe care le-au depozitat temporar, apoi le-au revândut unui număr de peste 85 de tineri. Gruparea a acționat mai ales în municipiul Buzău și în comunele Cernătești, Săpoca, Beceni și Mânzălești.

„Ca mod de operare s-a reținut faptul că, membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două paliere, respectiv cel de aprovizionare, constituit din dealerii principali cu legături în alte județe, în special în municipiul București, de unde s-au aprovizionat, în mod constant, individual sau în comun, cu cannabis, pe care l-au distribuit ulterior pe piața consumatorilor de pe raza județului Buzău, și un palier constituite din consumatori de droguri furnizate de dealeri principali, care au revândut la rândul lor o parte din aceste substanțe interzise pentru a-și asigura în principiu consumul propriu în mod gratuit”, a transmis Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, printr-un comunicat.

DIICOT mai precizează că, în perioada stării de urgență, date fiind restricțiile de circulație impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului, numărul dealerilor care s-au deplasat în București a fost mai mic, astfel încât foștii dealeri principali s-au aprovizionat în comun de la aceștia.

În cele 18 percheziții domiciliare efectuate miercuri în Buzău, procurorii DIICOT și ofițerii de poliție judiciară au ridicat droguri de risc (cannabis), suma de 4.450 de lei și mai multe medii de stocare.

15 persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT, Biroul Teritorial Buzău.

DIICOT: Cetățean bulgar, trimis în judecată, după ce a fost prins încercând să introducă în România 50 kilograme heroină

Tot miercuri, procurorii DIICOT au anunțat că au trimis în judecată un cetățean bulgar care ar fi fi încercat să introducă pe teritoriul României 50 kilograme heroină.

El a fost prins în luna mai, la Punctul de Trecere al Frontierei Calafat-Vidin, având asupra sa cantitatea de stupefiante. Valoarea de piață a acestora a fost estimată la circa 1.500.000 euro.

Bărbatul este acuzat de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc. Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

DIICOT, ultimele informații despre dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a mai anunțat că a fost finalizat dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”. Zece persoane au fost trimise în judecată, între care și trei români. Traficanții ar fi adus în Europa cantități foarte mari de stupefiante.

Anchetatorii susțin că, în martie 2019, gruparea infracțională a încercat să plaseze în apele teritoriale ale României aproximativ trei tone de cocaină, pentru a fi introduse în țară și apoi transportate spre țări din Europa de Vest. Valoarea de piață a drgurilor a fost estimată la 600 de milioane de euro. În Marea Neagră au fost găsite atunci trei tone de cocaină care fuseseră pierdute.