Condițiile de cazare în azilele de bătrâni din alte țări sunt semnificativ diferite de cele pe care le-am văzut în „azilele groazei”. Acest lucru este afirmat de persoane care colaborează, lucrează sau sunt informate despre situația din azilele din Germania, Austria sau Italia. În aceste țări, transparența este la ordinea zilei, legea este respectată, iar instituțiile statului își îndeplinesc responsabilitățile. Mai mult decât atât, personalul este responsabil și urmează proceduri stricte de lucru, care sunt respectate cu rigurozitate.
Pe malul unui lac italian, un hotel ascunde un azil pentru seniori nevoiași. Suzana, care lucrează cu azile din Germania și Austria, a deschis o școală pentru femei românce, unde învață să îngrijească mai bine bătrânii de peste hotare.
„Asistenții noștri pleacă, pentru că sunt remunerați ca atare. Lucrează 8 ore pe zi, 12 ore pe zi, lucrează în ture, sunt remunerate conform, sunt plătite orele suplimentare și li se dă liber dacă vor să se odihnească. Jobul e solicitant psihic și fizic și ai nevoie de odihnă”, spune Suzana Raichici – proprietară școală de badane.
În ultima săptămână, în România, s-a evidențiat o problemă alarmantă legată de lipsa de personal în azilele pentru bătrâni, în timp ce în străinătate, un îngrijitor se confruntă cu un număr redus de persoane în vârstă pe care trebuie să le îngrijească, scrie Digi24.
„O îngrijitoare în azil nu are mai mult de 6 pacienți per persoană. Știe ce e cu fiecare în parte. La masă sau la toaletare, fiecare dintre aceste îngrijitoare au o subîngrijitoare, care le ajută să facă toaletarea în timp util și pentru a da medicația pacienților. Se lucrează cu program. La noi în România e după bunul plac. Depinde de fiecare azil în parte”, a mai spus Suzana.
În alte țări europene, atunci când este semnalată o problemă la un azil, aceasta este adesea rezolvată prompt și eficient. Din păcate, în România, acest lucru se întâmplă foarte rar.
„Dacă ai o problemă care nu funcționează, te duci o semnalezi liniștit, fără niciun fel de problemă. Atențiile pe care le dăm în România la toate instituțiile să rezolvi o problemă, eu așa ceva n-am văzut aici. Și aici s-au plâns familii de felul în care bătrânii lor au fost tratați în azile, dar lucrurile s-au remediat imediat. Instituțiile își fac datoria fără să anunțe pe unul sau altul că vin în control, cum s-a întâmplat în cazul care a vuit în România”, a declarat Silvia Dumitrache – președinta Asociației Româncelor din Italia.
În Italia, se acordă o atenție deosebită atât bătrânilor, cât și angajaților.
„Persoanele de îngrijire, psihologii și personalul auxiliar merg lunar la descărcare de energie negativă”, a mai precizat Silvia Dumitrache.
Tot în Italia se întâmplă ca bătrânii să facă vizite la alte azile, pentru a putea cunoaște și alți oameni.