Diferențele dintre tomograf și RMN: Cum funcționează și pentru ce se utilizează cele două investigații

Diferențele dintre tomograf și RMN: Cum funcționează și pentru ce se utilizează cele două investigații
Sursa foto: Shutterstock

Tomografia computerizată (CT) și examenul RMN (rezonanță magnetică nucleară) sunt două investigații imagistice avansate care oferă imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Cu toate că acestea sunt adesea confundate datorită asemănărilor din modul de efectuare, există diferențe semnificative între ele. Iată o prezentare a acestor diferențe și informații importante pe care trebuie să le știți înainte de a efectua oricare dintre aceste investigații:

Ce este tomografia computerizată (CT) și cum funcționează

Un CT utilizează raze X (radiații ionizante) combinate cu tehnologia computerizată pentru a obține imagini detaliate în 3D ale organelor și țesuturilor interne.

În timpul tomografiei, pacientul stă întins pe o masă medicală și este introdus într-un aparat circular care capturează imagini din toate unghiurile. Masa medicală se deplasează lent pentru a prelua imagini bidimensionale în secțiuni succesive ale corpului. Aceasta procedură poate dura în jur de 30 de minute.

Tomografia computerizată utilizează radiații ionizante, ceea ce înseamnă că există un risc minim asociat cu expunerea la aceste radiații. De aceea, procedura este contraindicată pentru femeile însărcinate. Uneori, se poate folosi o substanță de contrast pentru a evidenția mai bine anumite țesuturi sau leziuni.

Ce este un RMN și cum funcționează

Un RMN utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a obține imagini detaliate ale țesuturilor interne fără a utiliza radiații ionizante.

Pacientul este așezat pe o masă medicală și introdus parțial într-un aparat de dimensiuni mari care are forma unui tunel deschis la capete. Această procedură poate fi zgomotoasă, dar pacienții pot beneficia de căști pentru a reduce sunetul. Durata unui RMN poate varia, de obicei între 15 și 90 de minute, în funcție de regiunea scanată.

RMN-ul nu utilizează radiații ionizante, ceea ce face ca această investigație să nu aibă asociate riscuri legate de radiații. Așa cum se întâmplă în cazul tomografiei computerizate, se poate utiliza o substanță de contrast pentru a evidenția anumite aspecte ale imaginilor.

Indicații pentru cele două investigații

Ambele investigații pot fi utilizate pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave, precum tumori, accidente vasculare cerebrale, anomaliile structurale ale vaselor de sânge și multe altele. Cu toate acestea, există diferențe în ceea ce privește domeniile de aplicare:

  • CT este folosit pentru a detecta și examina: formațiuni anormale, afecțiuni pulmonare, cheaguri de sânge, fracturi osoase severe, leziuni și hemoragii interne, afecțiuni articulare, leziuni provocate de un accident vascular cerebral acut și altele. De asemenea, poate fi folosit pentru a ghida intervenții chirurgicale, radioterapie și prelevarea de probe pentru biopsie.
  • RMN-ul este utilizat pentru diagnosticarea: anevrismelor, leziunilor provocate de accidente vasculare cerebrale și infarct de miocard, scleroza multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării și coloanei vertebrale, infecții osoase, tumori ale oaselor și țesuturilor moi, cancerul de sân, leziuni ale ligamentelor și cartilajelor, afecțiuni structurale ale inimii, condiții medicale ale ochilor și urechii interne, leziuni cerebrale cauzate de traumatisme și multe altele.

Pe scurt, medicul va decide care dintre cele două investigații este potrivită pentru cazul tău, luând în considerare simptomele și domeniul de interes medical, relatează Știrileprotv.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`