Dieta pentru o viață lungă și sănătoasă. Ce alimente reduc riscul apariției bolilor cronice majore
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2025/03/legume1.jpg)
Americanii au găsit reţeta pentru o tinerețe fără bătrânețe. Alimentele care stau la baza dietei sunt, pe lângă clasicele fructe şi legume, nucile, peştele şi brânzeturile slabe. Asta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Harvard, în urma unui studiu care a durat 30 de ani și la care au participat peste 100.000.
„Grăsimile nesaturate din nuci, peşte şi brânzeturi slabe se regăsesc în dieta considerată ideală de cercetătorii de la Harvard pentru a îmbătrâni sănătos. Nucile, de exemplu, scad colesterolul, protejează inima şi îmbunătăţesc memoria”, a explicat Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, potrivit Observator News.
Raportul final arată că 10% dintre cei care au urmat o dietă bogată în nuci, pește și brânzeturi slabe au ajuns la 70 de ani fără boli cronice majore. În plus, o alimentaţie bazată pe fructe, legume şi grăsimi sănătoase poate preveni apariția a 11 boli cronice majore, printre care diabetul sau bolile cardiovasculare, au mai spus specialiștii de la Harvard.
Secretul pentru respectarea unui regim alimentar echilibrat este atenţia la etichete și gătitul cât mai des acasă.
Alimentația la români
În ceea ce îi privește pe români, mai mult de o treime consumă carne zilnic, potrivit ultimelor date.
„Şi consumul de carne cu predilecţie de carne roşie şi carne semipreparată care e şi aceasta bogată în sare reprezintă un factor de risc când discutăm de riscul cardiovascular de boală precoce”, a explicat Ştefan Busnatu, medic primar cardiologie.