Dieta mediteraneană: cheia unei vieți mai lungi pentru femei. Ce s-a descoperit în cadrul unui studiu

Dieta mediteraneană: cheia unei vieți mai lungi pentru femei. Ce s-a descoperit în cadrul unui studiu
Sursa Foto: Flickr.com

Femeile care adoptă o dietă mediteraneană trăiesc semnificativ mai mult decât cele care nu o urmează, potrivit unui nou studiu realizat pe parcursul a 25 de ani și care a implicat peste 25.000 de femei.

Ce a descoperit studiul

Conform CNN, cercetătorii au monitorizat participantele la Women’s Health Study, întrebându-le despre obiceiurile lor alimentare și colectând mostre de sânge și alte date între 1993 și 1996, iar reevaluările au avut loc între 2018 și 2023, potrivit Ziare.com. 

Studiul a arătat că respectarea strictă a dietei mediteraneene a redus riscul de deces timpuriu cu 23%, diminuând în același timp riscul de a muri din cauza cancerului cu 17% și riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 20%.

„Pentru femeile interesate de longevitate, studiul nostru arată că urmarea unui model alimentar mediteranean ar putea duce la reducerea cu aproximativ un sfert a riscului de deces pe o perioadă mai mare de 25 de ani, cu beneficii atât pentru cancer, cât și pentru mortalitatea cardiovasculară, principalele cauze de deces”, a declarat într-un e-mail pentru CNN autorul principal al studiului, Dr. Samia Mora, cardiolog la Brigham and Women’s Hospital și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston.

Cum poate fi implementată dieta mediteraneană

Adoptarea unei diete mediteraneene poate fi relativ ușoară, susțin experții. Este recomandat să se adauge mai multe legume și leguminoase la fiecare masă și să se folosească o varietate de culori și tipuri pentru a asigura o gamă largă de nutrienți.

„În acest studiu, respectarea dietei mediteraneene a fost un indicator pentru calitatea alimentației. Cei care au urmat-o întocmai au consumat mai multe leguminoase, mai multe legume, mai multe fructe, mai puțină carne și mai puține carne procesată”, a declarat doctorul David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață, care a fondat organizația non-profit True Health Initiative.

Cerealele integrale și fructele ar trebui incluse și ele în fiecare masă, iar nucile și semințele pot fi consumate ca gustare sau garnitură. Carnea roșie ar trebui consumată cu moderație, înlocuind-o cu pește și alte fructe de mare. Brânza și iaurtul pot fi consumate zilnic sau săptămânal în porții moderate, iar dulciurile ar trebui păstrate pentru ocazii speciale, cu satisfacerea poftei de dulce cu fructe proaspete și congelate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`