Diaspora știe ce vrea: Păstrarea sistemului de vot tradițional, dar mai multe secții și transparența reformelor electorale
Audierile publice organizate de Societatea Academică din România și Academia de Advocacy au dezvăluit faptul că românii din diaspora își doresc păstrarea sistemului tradițional de vot, la urne, însă cerința tututror este „transparentizarea, depolitizarea și responsabilizarea Autorității Electorale Permanente“.
Potrivit româniacurata.ro, aceștia nu au o preferință pentru votul electronic sau prin corespondență.
Comisia de experți propune Guvernului începerea procesului de cartografiere a comunităților de români din străinătae pentru a se înființa secții de votare, cu costuri minim, precum și publicarea acestia pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
„Cine crede că problemele sunt pe cale să se rezolve, se înșeală. Nu trebuie să se vorbească prea mult, ci să se facă în așa fel încât să se rezolve problemele care au apărut în 2014. Este important să fie simplificate procedurile de eliberare a actelor de identitate pentru românii din străinătate“, a spus Alina Mungiu-Pippidi, președinte Societatea Academică din România.
Mai mult, Alina Mungiu-Pippidi a explicat că o problemă cu care se confruntă cetățenii din afară țării este reînoirea actelor expirate.
„La Evidența Populației e nevoie de foarte multe acte, de dovezi de domiciliu, fie proprietate, fie act de închiriere. Este foarte greu pentru cei de afară să obțină acte noi“, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.
„Dacă nici acum, în urma reacției masive a cetățenilor români din diaspora nu se vor lua măsuri pentru modernizarea sistemului, există riscul ca situația dramatică să se repete“, concluzionează experții.
Toate propunerile de îmbunătățire a sistemului de vot actual vor fi timise către Guvern, precum și Autorității Electorale Permanent și către celelalte insituții implicate în procesul de vot.
Îm plus, aceștia cer și dezbatere publică după ce aleșii vor hotârî ce propunere este cea mai potrivită pentru rezolvarea acestor probleme.
„Indiferent de modelul de vot care se va adopta, se recomandă autorităților să găsească metode comode, sigure, puțin costisitoare și care oferă respect și demnitate umană pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla“, cere comisia de experți.