NEREGULI GRAVE la DGASPC Ilfov. Peste 7.500 de persoane cu handicap riscă să nu-şi mai primească indemnizaţiile de anul viitor

NEREGULI GRAVE la DGASPC Ilfov. Peste 7.500 de persoane cu handicap riscă să nu-şi mai primească indemnizaţiile de anul viitor

Un control desfăşurat timp de 3 luni la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov a scos la iveală numeroase deficienţe, de la lipsa strategiei, transparenței sau accesibilizării, la lipsa de personal, certificat de handicap ”comun”, bani de întreținere plătiți de bolnavii de la Bălăceanca și centre rezidențiale nelicențiate, relatează jurnaluldeilfov.ro.

Controlul de fond al serviciilor publice de asistenţă socială a fost desfăşurat de AJPIS Ilfov, în perioada 15.06.2018 – 14.09.2018.­ Gabriela Olteanu, șef Serviciu Inspec­ție Socială și Alina Nela Decuseară, director executiv al AJPIS Ilfov, au făcut referiri la multe nereguli identificate pe fiecare domeniu supus controlului.

Astfel, s-a pornit de la faptul că Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al DGASPC Ilfov nu este întocmit în conformitate cu prevederile legale, în prezent instituția funcționând doar în baza Hotărârii CJI din 21/27.03.2017, deși legea stipulează că, ”în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, consiliile locale şi consiliile judeţene au obligaţia adoptării hotărârilor (…)”, iar ”în termen de 60 de zile de la adoptarea regulamentelor de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială prevăzute la alin. (1) se face încadrarea personalului (…)”.

Inspectorii au mai descoperit că strategia județeană de dezvoltare a serviciilor sociale este inexistentă, iar informarea, comunicarea şi accesibilizarea sunt deficitare.

De asemenea, DGASPC Ilfov se confruntă cu o acută lipsă de resursă umană.

Cel mai grav aspect este că persoanele cu handicap din Ilfov ar putea rămâne fără indemnizații, de la 1 ianuarie 2019.
Astfel, o altă deficienţă semnalată la DGASPC Ilfov a fost aceea legată de persoanele ale căror certificate de încadrare în grad de handicap emise în perioada 2000 – 2016, cu valabilitate permanentă, NU au fost înlocuite/preschimbate, aşa cum prevede art. III din HG 927/2016 ”în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de evaluare au obligaţia să înlocuiască certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, eliberate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu certificate de încadrare în grad de handicap în conformitate cu anexa la prezenta hotărâre”.

Din totalul celor 10.766 persoane încadrate în grad de handicap aflate în evidenţa DGASPC Ilfov cu certificat de încadrare valabil la data controlului, 7.534 beneficiază de certificate de încadrare cu valabilitate permanentă, emise în perioada 2000 – 2016 (69%) care, în acest moment, NU respectă HG 927/2016.

”Având în vedere că, potrivit art. 57 alin. (2) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile teritoriale – deci și prin AJPIS Ilfov – va efectua de la 1 ianuarie 2019 plata acestor beneficii sociale, este necesară remedierea de URGENȚĂ a acestei situaţii, astfel încât efectuarea plăţilor să se realizeze cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi, totodată, pentru a se evita riscul suspendării de la plată a acestor persoane începând de la 1 ianuarie 2019”, au avertizeazat reprezentantele AJPIS Ilfov.

O altă faptă gravă este identificarea, la CRRN Bălăceanca, a 45 de beneficiari asistaţi aici, care au certificate de încadrare în grad de handicap grav psihic şi/sau mental – și care plătesc contribuţia de întreţinere, încălcându-se astfel prevederile art. 941. alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Legea prevede că: “Persoanele cu handicap grav psihic şi/sau mintal asistate în centrele rezidenţiale publice pentru persoane adulte cu handicap şi susţinătorii legali ai acestora sunt scutite de plata contribuţiei lunare de întreţinere. Costurile aferente sunt susţinute din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată în condiţiile legii, prin bugetele locale judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti”.

Mai mult, 10 rezidenţi în CRRN Bălăceanca au certificatele de încadrare în grad de handicap expirate, în condiţiile în care, conform prevederilor legale în vigoare, furnizarea serviciilor specifice şi achitarea costurilor se face în baza certificatului de încadrare într-un grad de handicap şi a programului individual de integrare şi reabilitare socială.

Controlul a mai scos la iveală că DGASPC Ilfov nu oferă servicii sociale destinate victimelor violenţei domestice, în sensul că nu sunt înfiinţate şi organizate astfel de servicii sociale, deși legea prevede că ”Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să înfiinţeze direct, în parteneriat public sau, după caz, în parteneriat public-privat, servicii sociale pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi să susţină funcţionarea acestora”. ­

Totodată, DGASPC Ilfov nu are încheiate parteneriate cu organizaţii neguvernamentale sau cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile în vederea acordării serviciilor destinate prevenirii şi combaterii violenţei domestice şi nu deţine bază de date privind cazurile de violenţă domestică la nivel judeţean! De asemenea, nu a fost înfiinţată echipa intersectorială în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, contrar dispoziţiilor legale.

Toate datele controlului au fost transmise și Ministerului Muncii, iar subprefectul județului Ilfov, Laurenția – Georgeta Tortora, a decis analizarea problemei, de urgență, în cadrul următoarei ședințe lunare a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), organism din care fac parte și reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov (CJI) sub autoritatea căruia își desfășoară activitatea DGASPC Ilfov.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`