Dezvăluire explozivă în justiție: Peste 300 de magistraţi au dosare la DNA (VIDEO)

Publicat: 27 07. 2018, 21:07

Peste 300 de magistraţi au dosare la DNA. Dezvăluirea explozivă a fost făcută chiar de procurorul șef-adjunct al DNA, Marius Iacob. Potrivit acestuia, sute de judecători au soluționat dosare ale DNA cu teama că oricând ar putea fi săltați și inculpați de DNA. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ieşit imediat în spaţiul public cu o reacţie dură.

În prezent, la Direcția Națională Anticorupție sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze în care sunt vizaţi magistraţi. Dezvăluirea apare în proiectul de management prezentat de Marius Iacob, candidat la şefia DNA, în faţa comisiei de la Ministerul Justiției.

Informaţia reprezintă un adevărat şoc în sistem, deoarece acest lucru poate reprezenta un mijloc de presiune uriaş.

Toate dosarele vor fi preluate de Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie, care va fi înfiinţată în cadrul Parchetului General, după ce preşedintele Iohannis a promulgat modificările la legea 304/2004. Unul dintre principalele argumente folosite împotriva înfiinţării secţiei era tocmai amploarea redusă a fenomenului infracţional în rândul magistraţilor, contrazis acum chiar de informaţiile din DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o primă reacţie publică la dezvăluirea din proiectul lui Marius Iacob.
„Am postat programele manageriale pentru a se cunoaşte adevărul, inclusiv numărul de dosare referitoare la magistraţi!”, a declarat Tudorel Toader.

Cifra este uluitoare, în condițiile în care în România activează circa 7.000 de magistrați, astfel rezultă că aproape 5% dintre aceștia sunt vizați în dosare de corupție.

Informaţia a apărut în condiţiile în care Ministerul Justiției organizează un nou concurs pentru postul de procuror-şef al DNA. CV-urile pot fi depuse în perioada 6 august-6 septembrie. Asta după ce cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu şi Cristian Lazăr, au fost respinşi.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a respins pe motiv că nu au îndeplinit criteriile impuse de el, deşi interviurile care au avut loc joi l-au mulţumit pe Tudorel Toader. În cadrul interviului, fiecărui candidat i s-a alocat aproximativ o oră şi jumătate – 30 de minute pentru susţinerea proiectului de management şi o oră pentru a răspunde la întrebări.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.