Dezinsecția din Timișoara a provocat moartea a zeci de păsări și ridică preocupări serioase privind siguranța copiilor, din cauza substanței folosite. Ce spun autoritățile

Dezinsecția din Timișoara a provocat moartea a zeci de păsări și ridică preocupări serioase privind siguranța copiilor, din cauza substanței folosite. Ce spun autoritățile
Foto simbol: Freepik

În Timișoara, o alertă a fost declanșată în urma dezinsecției efectuate de autoritățile locale, care a dus la moartea a numeroase păsări. Experții avertizează că aceeași substanță, în concentrații mai mari, poate cauza iritații, convulsii și chiar deces la copii. Cu patru ani în urmă, o familie, formată dintr-o mamă și cei doi copii ai săi, a murit în urma unei intoxicații similare, într-un bloc din Timișoara.

Dezinsecția cu cipermetrină: otrava pentru păsări și potențial periculoasă pentru oameni

În urmă cu două săptămâni, municipalitatea a început să stropească împotriva ţânţarilor în octombrie. De atunci, au fost găsite tot mai multe păsări moarte pe trotuare și în parcuri. O asociaţie pentru protecţia animalelor a alertat Direcţia Sanitară Veterinară, scrie Observator News.

Era seara la 22:30 pe stradă şi au venit cu acele tunuri cu lichid. Stropirile nu le făceau în iarba unde stau ţânţarii, muştele, căpuşele, dădeau direct în copaci şi pe geamurile oamenilor”, a declarat Ana Maria Manolea, Asociația pentru Protecţia Animalelor.

Au fost efectuate analize asupra unor păsări, inclusiv piţigoi, ciori și stăncuțe. Cipermetrina, utilizată în dezinsecție, este o substanță toxică pentru animalele de companie și poate fi mortală pentru oameni în caz de expunere îndelungată. Simptomele inițiale includ iritații ale pielii și ochilor, iar în cantități mai mari pot apărea amorțeală, mâncărime, probleme de respirație și convulsii.

Primăria susține legalitatea dezinsecției

Este toxică pentru animale, nu doar pentru păsări. Şi pentru câine sau pisici. Doza letală este de ordinul miligramelor. Este o doză mică”, a declarat Marius Chipurici, toxicolog.

Primăria argumentează și afirmă că substanța insecticidă utilizată este în conformitate cu legea, iar angajații au respectat dozajul prescris.

Primăria Timişoara a derulat acţiunile de dezinsecţie în baza contractului cu o firmă specializată care lucrează cu personal calificat. Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Monica Ivan, Primăria Timişoara.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`