Pot dezinfecta măștile chirurgicale de unică folosință? Precizările medicilor
Masca de protecție a devenit o necesitate, mai ales în spațiile publice, în contextul pandemiei de coronavirus
Președintele Societatății de Microbiologie,Alexandru Rafila, a făcut o recomandare legată de tipul de mască pe care populația ar trebui să o folosească, pentru a se proteja de răspândirea nouluicoronavirus. Totodată, acesta a vorbit și despre eficiențamăștilor improvizate din diverse materiale (eșarfe, batiste).
„Este mult mai eficientă masca de unică folosință, masca chirurgicală, iar o alta ar fi, ca barieră mecanică care nu este perfectă, una făcută din material dens, care se poate spăla zilnic”, a declarat Rafila, în cadrul unui interviu.
Acesta a mai precizat că nu recomandă alte obiecte vestimentare, precum eșarfe și batiste, deoarece „nu protejează în niciun fel împotriva unei infecții virale, cu atât mai puțin împotriva infecției cu noulcoronavirus”.
Așadar, o alternativă la măștile chirurgicale poate fi masca realizată dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, care să permită respirația cu suficient de multă ușurință și care se poate spăla și călca. Altfel, alte materiale improvizate se pot încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii, eficiența fiind nulă.
Rafila a mai declarat, în intervenția de la Marius Tucă Show, că, în cazul în care se optează pentru vizieră, aceasta trebuie dezinfectată din când în când.
Președintele Societatății de Microbiologie a insistat totuși asupra rămânerii la domiciliu și asupra limitării deplasărilor pe cât posibil, susţinând că spălatul pe mâini este mai eficient decât dezinfectantul.
Măștile chirurgicale de protecție pot fi refolosite
Deși se consideră că măștile chirurgicale sunt de unică folosință, se pare că acestea pot fi refolosite, dacă sunt igienizate corect.
„Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule”, a declarat medical imunolog Brândușa Petruțescu, într-o intervenție la Pro TV.
Astfel, după purtare, masca chirurgicală poate fi depozitată într-o pungă de hârtie, notându-se pe aceasta ziua folosirii. După 4 zile, aceasta poate fi dezinfectată (prin fierbere, timp de 3 minute) și reutilizată, în opinia medicului.
De asemenea, masca chirurgicală de protecţie se poate dezinfecta cu apa caldă şi săpun (fără alte substanțe chimice), apoi uscată cu fierul de călcat. Clorul şi alcoolul distrug materialul măştilor chirurgicale, sau le lărgesc fibrele (diametrul acestora trebuie să rămână de cel mult 2,5 microni, spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă).
Al doilea val de infectări cu COVID-19, așteptat în iarnă
Potrivit doctorului Alexandru Rafila, se preconizează că în luna noiembrie-decembrie se va înregistra un alt vârf de infectări cuCOVID-19.
Acesta este de părere că primul vârf de îmbolnăviri deCOVID-19va avea loc în prima săptămână de după Paște, când se așteaptă la un număr de cazuri de infectări cu noulcoronavirusde până la 14.000 de persoane.
De cealaltă parte,Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit despre situația actuală din țara noastră, declarând că autoritățile se așteaptă la un vârf al numărului cazurilor deCOVID-19de aproximativ 10.000-12.000, în funcţie de evoluţia condițiilor din următoarele două săptămâni.
„Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator”, spune Nelu Tătaru.
Sâmbătă a fost ziua cu cele mai multe cazuri noi de coronavirus în 24 de ore în România (523). Bilanțul a ajuns la 5.990 de infectări, potrivit raportărilor de sâmbătă.