Dezbatere publică pe tema eliminării taxei radio-tv: Klaus Iohannis critică Parlamentul pentru graba cu care a aprobat măsura (VIDEO)

Publicat: 10 11. 2016, 21:34

Klaus Iohannis susţine menţinerea taxei radio-tv. Prezent la o dezbatere pe acest subiect, şeful statului a recunoscut că în România sunt prea multe taxe, dar ca nu poate fi de acord cu eliminarea celei de la TVR. În schimb, mai mulţi jurnalişi şi chiar reprezentanţi ai societăţii civile trag un semnal de alamă asupra modului ineficient în care se cheltuie resursele în TVR.

"S-a eliminat fără discuție publică finanțarea de bază pentru televiziunea publica și radioul public, fără a pune ceva în loc. Acea afirmație că televiziunea și radioul vor trăi cu bani de la buget se poate tehnic realiza ușor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim" a afirmat Klaus Iohannis.

"Dacă n-ar fi fost printre cele două taxe și taxa radio-tv, probabil că aș fi promulgat legea pur și simplu, chit că ar fi meritat și celelate taxe o discuție mai amplă. Doar că printre aceste taxe s-au găsit cele două menționate și în această situație mi s-a părut că întreg demersul are o problemă majoră" a spus președintele.

De altfel, în cadrul dezbaterii, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat deranjat de faptul că șefii TVR și ai Radio România lipsesc de la eveniment, deși inițial era anunțată și prezența acestora. Ovidiu Miculescu, președintele director general al SRR, și Irina Radu, președintele director general al TVR, au lipsit de la dezbatere, deoarece au fost prezenți la un eveniment aflat sub egida European Broadcasting Union, la Praga.

Dezbatere publică pe tema eliminării taxei radio-tv: Klaus Iohannis critică Parlamentul pentru graba cu care a aprobat măsura

#DIRECT_ONE_sh8gpl#

În timp ce preşedintele Klaus Iohannis susţine necesitatea menţinerii taxei radoi-tv, societatea civilă şi jurnalisţii încearcau să demonstreze că la Televiziunea şi Radioul public se cheltuie banii în mod ineficient.

"Luni 7 noiembrie, TVR a prezentat o nouă emisiune care, citez din prezentare era vorba de emisiunea de dezbatere, sinteza și teme economice, adică una extrem de necesară. Conform siteului pagina de media, share acestei emisiuni de la ora 21 la 22 ,cel mai favorabil segment al zilei a fost de 1,3%. Adică din 10 de televizoare doar unul singur era deschis pe TVR în acea seara. Ne putem întreba, aceasta este performanța televiziunii publice din România? Ar fi bine să fie asta, dar nici măcar aceasta nu este atenția pe care publicul din România o acorda TVR" a afirmat jurnalistul Cătălin Tolontan.

"Când a fost tragedia de la Colectiv, TVR nu a transmis nimic în acea seară și se plătea taxă de către cetățean. Totuși postul public de televiziune nu a transmis Campionatul European de fotbal și noi plăteam taxă tv ca să vedem această competiție sportivă. Și a trebuit să plătim o altă taxă la o altă televiune ca să punem alt cablu să vedem Campionatul European cu toate meciurile" a declarat Ovidiu Șimonca, autor la Observatorul Cultural.