Dezbatere publică online privind „Legea 5G” în România: „mai mult timp pentru dezbatere” sau „retragerea proiectului”

Publicat: 07 09. 2020, 14:01
Foto: Pixabay

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a organizat o dezbatere publică online cu privire la proiectul de lege privind implementarea tehnologiei 5G în România, dezbatere la care au participat aproximativ 140 de persoane.

Cei mai mulți dintre participanți au spus că perioada pentru consultări a fost insuficientă și au solicitat prelungirea acesteia la cel puțin 30 de zile. Alții au spus că consultările ar trebui să dureze până la două luni.

Alți participanți au solicitat retragerea proiectului de lege din cauza lipsei unor studii de impact sau studii asupra drepturilor și libertăților cetățenilor. Au fost, de asemenea, participanți nemulțumiți că proiectul discriminează anumite companii, iar în cazul de față discutăm despre Huawei.

Avocatul Huawei, Ion Dragne, a cerut o prelungire a dezbaterii privind proiectul de lege: „De asemenea, mențin retragerea proiectului de lege pentru a evalua impactul și pentru a mă consulta cu cei afectați. Scopul legii sugerează că este menit să asigure apărarea securității naționale din punct de vedere al infrastructurii IT, dar nu este definit ce se înțelege prin infrastructura de interes național”.

Huawei a propus identificarea criteriilor tehnice care se referă la produs și nu la naționalitatea producătorului.

Cornel Lozneanu, de la Camera de Comerț România-China, a declarat că asumarea unui caracter subiectiv al acestui proiect de lege este un factor de îngrijorare, deoarece alte inițiative de acest fel ar putea urma.

„O altă problemă este de ce acest proiect de lege nu așteaptă finalizarea legislației europene. Memorandumul cu SUA vorbește clar despre excluderea Huawei, nu putem vorbi despre un element subiectiv din legislație. Nu mi-ar plăcea să încep cu o deschidere a cutiei Pandorei”, a spus Lozneanu.

Asociația Angel a spus că proiectul de lege nu are un studiu de impact asupra sănătății și că MTIC trebuie să organizeze o dezbatere fizică: „Vrem analize și studii de impact din partea Ministerului Sănătății și Ministerului Mediului, dar și de la autoritățile responsabile de protecția Copilului. Vă rugăm să rețineți că promovarea tehnologiei 5G în inițiativa legislativă actuală este neconstituțională”.

Cristina Elena Crețu de la Maravela și Asociați a spus că proiectul de lege nu este însoțit de studii de impact care au în vedere importanța acestui proiect. „Acest proiect nu se referă la setul de instrumente 5G adoptate de UE la începutul anului. Măsurile de atenuare a riscurilor nu trebuie să vizeze o țară sau o companie. Proiectul de lege permite excluderea anumitor producători numai pe baza țării de origine, pe criterii politice. Acest proiect de lege încalcă prevederile legii concurenței și va denatura piața”.

Articol susținut de Huawei