Oficiali americani, împreună cu autorităţile române, au susţinut o ceremonie, la Deveselu, în judeţul Olt, pentru inaugurarea scutului antirachetă.
„Sistemul are un caracter pur defensiv, utilizarea sa implicând existenţa unei ameninţări iminente, cu consecinţe grave asupra teritoriului aliat. Componentele ce vor fi amplasate în România înglobează tehnologie avansată, care permit operarea în deplină securitate şi cu maximum de fiabilitate”, a spus şefului Statului Major al Armatei Române, Generalul-maior Ştefan Dănilă.
Facilitatea va avea trei ţinuturi cu câte opt interceptoare fiecare, deci vor exista minimum 24 de interceptoare în această facilitate, plus radarul de control al rachetelor.
În ceea ce priveşte operarea sistemului, specialişti americani au asigurat că acesta este proiectat astfel încât să nu afecteze sănătatea personalului care îl deserveşte sau a celui aflat în apropiere. Aşadar personalul din zona de amplasare poate să trăiască şi să muncească normal, chiar în apropierea sistemului de apărare antirachetă, ale cărui componente respectă standardele unor insitutţii recunoscute pe plan mondial, în ceea ce priveşte protecţia mediului, a populaţiei din zona de amplasare.
„De asemenea, doresc să precizez că obiectivul va fi protejat împotriva oricăror posibile ameninţări, atât cu forţe şi mijloace proprii, cât şi ca parte a unui sistem integrat, naţional şi aliat”, a mai spus oficialul.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că România a răspuns afirmativ la propunerea SUA privind programul de securitate antirachetă, stabilind că fost bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt, va fi locaţia pentru amplasarea rachetelor din scuturile antirachetă american.
La baza aeriană de la Deveselu, situat la 7 km de municipiul Caracal, vor fi dislocaţi în medie circa 200 de militari americani, cifra maximă de soldaţi fiind 500, iar comandatul bazei este un ofiţer român, potrivit informaţiilor oferite de preşedinte.