Deutsche Welle, teorie ȘOC: Pesta porcină „pregătește” terenul pentru marii fermieri danezi și olandezi

Deutsche Welle, teorie ȘOC: Pesta porcină pregătește terenul pentru marii fermieri danezi și olandezi
Inquam Photos

În contextul în care pesta porcină africană face ravagii în fermele românești, Deutsche Welle relatează că marii fermieri crescători de porci din Danemarca și Olanda se pregătesc să își mute afacerile în România.

”Numeroase studii atestă efectele nocive ale suprapopulării fermelor nu doar pentru animale şi personal, dar şi pentru întreaga zonă. În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescătorii de porci a scos la iveală problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele şi concentrația mare de amoniac din aer”, notează DW.

Prin urmare, marii fermieri danezi și olandezi s-au gândit să-și mute afacerile în România sau în Țările Baltice.

”În contextul sensibilizării opiniei publice asupra riscurilor pe care le reprezintă crescătoriile în masă, marii fermieri danezi, dar şi cei olandezi anunță că se mută în România sau în Țările Baltice. Tot mai des marii crescători de porci din Danemarca anunță că îşi vor muta fermele în România şi în statele baltice, dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce înseamnă că vor exporta problemele de mediu în România şi alte noi state comunitare”, a declarat Jette Friis Tuca, o ecologistă convinsă.

Potrivit DW, România este acum afectată de pesta porcină afriană, dar afaceriștii danezi și olandezi dispun de logistica necesară relocării marilor ferme la momentul potrivit.

Publicația mai amintește că danezii deja au crescătorii masive de porci și cumpără, totodată, suprafețe imense de teren agricol în țara noastră. Premium Porc, spre exemplu, al doilea mare crescător de porci din România, e firmă daneză și, interesant, nu e deloc afectată de pesta porcină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`