Deținut eficient: Dan Voiculescu a scris cărți și a muncit în penitenciar, în același timp

Deținut eficient: Dan Voiculescu a scris cărți și a muncit în penitenciar, în același timp
Foto: capital.ro

Dan Voiculescu este foarte eficient în spatele gratiilor. Cel puţin aşa reiese dintr-o notă internă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, citată de Hotnews. Conform documentului Voiculescu a executat ore de muncă în paralel cu orele în care a studiat şi a redactat 10 lucrări ştiinţifice. În plus, el a fost pontat pentru munci pe care nu le-a prestat niciodată.

Conform Hotnews, nota internă a ANP a fost realizată în 29 decembrie 2015 şi arată că Voiculescu a efectuat în aceeaşi zi şi ore de studiu şi ore de muncă. Toate aceste însumează nu mai puţin de 16 ore pe zi de muncă fizică şi intelectuală, fapt interziz de lege. Codul Muncii prevede că o persoană nu poate fi dublu pontată şi că nu poate munci mai mult de 8 ore pe zi.

Mai mult, arată documentul, Voiculescu a primit beneficii pentru ore de muncă pe care în realitate nu le-a prestat niciodată.

Nota a ajuns şi la DNA, care s-a autosesizat pe 12 ianuarie, dupa izbucnirea scandalului „scriitorilor din închisori” şi a anunţat că se fac cercetări cu privire la favorizarea faptuitorului. Şi preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a criticat la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie numărul mare al scriitorilor din spatele gratiilor.

”Faptul că în mai puțin de doi ani s-au scris 440 de lucrări de către 220 de condamnați definitiv, oare acest lucru n-ar trebui să ne pună mari întrebări? Oare nu aveau dreptate britanicii când ne spuneau că în Romania, în penitenciare, există campioni ai oamenilor de știință? În fața operelor scrise de acești campioni ar trebui să se încline până și Balzac. (…) Persoanele condamnate beneficiază de reduceri de pedeapsă, ca urmare scrierii unor lucrări al căror caracter științific este cel puțin îndoielnic”, a spus șefa ÎCCJ Livia Stanciu.

Eficienţa lui Dan Voiculescu în spatele gratiilor poate fi tradusă prin interesul său uriaş de a câştiga zile de libertate în schimbul activităţilor prestate, astfel încât să poată cere eliberarea condiţionată. Însă, având în vedere că Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, nu poate cere eliberarea condiţionată înainte de îndeplinirea fracţiei de jumătate din pedeapsă. Dacă scădem şi zilele câştigare ca urmare a scrierii de opere ştiinţifice, 300 de zile, dar şi zilele câştigate ca urmare a prestării de munci, rezultă că Voiculescu ar putea cere eliberarea după executarea a 4 ani din pedeapsă.

În august 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de fapte de corupţie în ceea ce priveşte privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări
Alimentare. În plus, instanța a decis confiscarea unor bunuri pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`