Profilaxia dentară are un rol esențial în menținerea sănătății noastre orale deoarece contribuie semnificativ la prevenirea apariției cariilor dentare și a bolii parodontale. Potrivit statisticilor, 3,9 miliarde de persoane se confruntă cu afecțiuni orale, iar 2,3 miliarde de oameni au carii pe dinții permanenți. De asemenea, boala parodontală se numără printre cele mai frecvente boli, afectând până la 50% din populația globală.
Din fericire, datorită progresului tehnologiei, procedurile stomatologice, inclusiv cele de profilaxie dentară, sunt acum mai eficiente și fără durere, confortul pentru pacient fiind mult sporit, iar rezultatele performante.
Tehnologia revoluționară EMS – detartraj minim invaziv, fără durere
În cadrul clinicilor DENT ESTET, medicii stomatologici folosesc o tehnologie de ultimă generație pentru îndepărtarea plăcii bacteriene într-un mod eficient și extrem de confortabil pentru pacient. Este vorba despre Guided Biofilm Therapy, un protocol de detartraj dezvoltat de compania elvețiană EMS Dental, în colaborare cu universități și medici stomatologi. Această metodă de detartraj profesionist îndepărtează 100% placa bacteriană, eliminând complet durerea și disconfortul pacientului, ceea ce a transformat-o într-o procedură „gold standard” în tratamentul dentar profilactic.
Profilaxia EMS, așa cum mai este cunoscută, este o metodă minim-invazivă ce poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar și chiar implant dentar. Apelând la profilaxia EMS, pacientul are de fapt acces la 8 protocoale de tratament concepute în funcție de diagnosticul său și de afecțiunile tratate, cu scopul de a obține cele mai bune rezultate.
Avantajele profilaxiei EMS față de igienizarea clasică
Tehnologia minim-invazivă creată de compania EMS Dental are rolul de a spori confortul pacientului atunci când acesta vine la medicul stomatolog pentru o igienizare profesională. Avantajele oferite față de igienizarea clasică sunt multiple.
Revelatorul de placă bacteriană – vezi chiar tu cât de curați sunt dinții tăi
Înainte de a începe efectiv procedura de igienizare EMS, medicul stomatolog aplică pe dinți și gingii o soluție revelatoare care colorează placa bacteriană, astfel încât aceasta este identificată cu ușurință și eliminată în proporție de 100%. Revelatorul de placă bacteriană are și rolul de a eficientiza comunicarea dintre medic și pacient, care poate observa cu ochiul liber extinderea plăcii bacteriene sau depozitele de tartru de pe dinți. În acest fel, pacientul înțelege mai ușor de ce este nevoie să respecte recomandările medicului cu privire la igienizarea dinților.
“Principalul avantaj al profilaxiei EMS este faptul că elimină complet durerea și disconfortul resimțite în timpul procedurii de profilaxie clasică, ceea ce contribuie semnificativ la reducerea sentimentului de teamă pe care multe persoane îl au atunci când se gândesc la detartraj. Terapia este foarte blândă, pentru că folosește apă încălzită pentru a evita disconfortul jetului de apă rece. În plus, Terapia ghidată a plăcii bacteriene este folosită, cu succes, în tratamentul gingivitei, a parodontitei și a periimplantitei, ceea ce nu se întâmplă în cazul detartrajului clasic.”, spune dr. Diana Guțiu, medic stomatolog în cadrul clinicilor DENT ESTET.
Tehnologii eficiente pentru eliminarea plăcii bacteriene
În cadrul protocolului EMS se utilizează o combinație de proceduri și tehnologii – AIRFLOW®, PERIFLOW® și PIEZON® PS No Pain – care asigură succesul tratamentului.
Metoda AIR-FLOW are rolul de a curăța în profunzime spațiile subgingivale, reducând cantitatea de bacterii dăunătoare din cavitatea bucală. Prin procedurile de Airflow® și Perioflow®, placa bacteriană, petele și tartrul sunt îndepărtate cu ușurință de pe dinți, interdentar, subgingival, de pe limbă și palat. La fel de eficient este îndepărtată placa bacteriană și în jurul implanturilor și brackeților, în cazul celor care au aparat dentar, sau înainte de procedurile de albire dentară. În plus, AIRFLOW® ajută la detectarea precoce a petelor albe și a cariilor, evitând tratamentele dentare agresive și menținând astfel integritatea dinților naturali, a implanturilor, a restaurărilor și a țesuturilor moi. De asemenea, procedura Periflow® este utilizată și în tratamentul parodontal, prin intermediul său eliminându-se placa bacteriană din pungile parodontale.
PIEZON® PS No Pain pentru un zâmbet impecabil
În această etapă, cu ajutorul detartrajului cu ultrasunete sunt îndepărtate ultimele depozite de tartru dur rămase pe dinți.
PIEZON® împreună cu PS instrument poate fi utilizat pentru a îndepărta tartrul din zonele supra și subgingivale la o profunzime de până la 10 mm în 95% din cazuri. Procedura este utilizată în siguranță și pentru curățarea implanturilor dentare, a lucrărilor protetice de tip fațete, coroane dentare sau încrustații.
Beneficiile profilaxiei EMS pentru pacienți
Profilaxia EMS joacă un rol important în identificarea cariilor în stadiul incipient, nu afectează sănătatea gingiilor și a celorlalte țesuturi moi, asigură integritatea lucrărilor protetice în timpul intervenției, menține sănătatea dentară pe termen îndelungat.
În plus, este nedureroasă chiar și pentru pacienții cu dinți sensibili și poate fi folosită, cu succes, în tratamentul gingivitei, a parodontitei și a periimplantitei.
“Pentru că în cavitatea bucală sunt miliarde de bacterii, chiar și atunci când periajul dentar este făcut de două ori pe zi, există posibilitatea formării tartrului, care poate fi îndepărtat numai printr-o profilaxie realizată profesionist, în cabinetul stomatologic. Spre deosebire de metodele clasice de igienizare, ce utilizează intrumente metalice pentru curățare, terapia Guided Biofilm Therapy utilizează o pulbere foarte puțin abrazivă care nu zgârie dintele sau lucrarea protetică, ci are o acțiune de curățate blândă și foarte eficientă. În acest fel, confortul pacientului este unul optim, iar rezultatele profilaxiei se văd pe termen lung.”, a completat dr. Diana Guțiu, medic stomatolog în cadrul clinicilor DENT ESTET.
Importanța controlului periodic la medicul parodontolog
Placa dentară este provocată de bacteriile din cavitatea bucală și poate afecta dinții, gingiile, protezele fixe sau mobile și implanturile, atunci când nu este îndepărtată periodic. Este știut faptul că placa bacteriană reprezintă principala cauză a apariției cariilor dentare și a bolii parodontale, o afecțiune care crește riscul apariției de boli cardiovasculare, tulburări respiratorii, diabet, osteoporoză, boli de ficat, dar și Alzheimer, depresie sau probleme legate de infertilitate.
Este evident, deci, că vizita la medicul parodontolog este extrem de importantă pentru a ne asigura că avem o bună sănătate orală. Trebuie să mergem la medicul specialist în parodontologie atunci când apar primele semne ale gingivitei, o forma reversibilă de afecțiune parodontală. În această fază, nu se observă pierderi de os sau mobilitatea dintilor pe arcada dentară, astfel ca pacientii ar putea sa amâne vizita la medic și sa se prezinte la cabinet doar atunci cand se ajunge in stadiul de parodontită.
Printre simptomele parodontozei (parodontita marginala) se numără gingiile inflamate, dureri la masticație, sângerări gingivale, halitoză, mobilitatea dinților pe arcadă, retracții gingivale. În cazul în care se observă prezența acestei simptomatologii, este foarte important ca pacientul să se prezinte la un specialist, în vederea efectuării unor tratamente care au rolul de a stopa evoluția bolii parodontale. În plus, este important ca după efectuarea tratamentului parodontal, pacientul să intre în terapia de mentenanță, care în cadrul clinicilor DENT ESTET se realizează cu ajutorul profilaxiei EMS și a laserului Waterlase, pentru a se asigura o stabilitate parodontală.
Cu toții știm deja că sănătatea dentară reprezintă poarta către sănătatea generală. Conform Federației Europene de Periodontologie, cheia păstrării dinților naturali și a implanturilor pentru o perioadă cât mai lungă de timp este printr-o combinație de îngrijire profesională și deprinderi sănătoase de îngrijire orală la domiciliu pentru gestionarea biofilmului.