Despăgubire record în baza unei polițe RCA, după ce un șofer de camion a intrat, beat și drogat, în 15 mașini, la granița Croației
Un accident provocat de un șofer de camion care a intrat beat și drogat, în 15 mașini, la granița Croației ar putea stabili un nou record în ceea ce privește despăgubirile plătite în baza unei polițe RCA făcută în România.
Este vorba despre un accident care implică un camion asigurat de Axeria Iard, societate intrată pe piață din România în 2021, în baza pașaportului european, și poziționată deja în top 3-4 RCA, cu peste 800.000 de polițe în vigoare.
Respectivul camion, condus, după primele cercetări, de un șofer beat și drogat, a „luat la rând” nu mai puțin de 15 vehicule, într-un accident monstru soldat cu mai multe daune totale pe zona materială și cu 18 răniți, dintre care patru cu șanse mici de supraviețuire. Accidentul a avut loc în Croația. Fazele sunt încă incipiente în privința stabilirii daunelor însă sursele Economica spun că firma se așteaptă să fie vorba despre daune care să se apropie de maximul stabilit prin Directiva RCA, adică peste 6 milioane de euro pentru vătămări și peste 1,2 milioane de euro pentru daune materiale. Axeria Iard are reasigurare care acoperă astfel de daune foarte mari.
Despăgubire record în baza unei polițe RCA
Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut, până la finalul lunii octombrie 2023, în baza unei polițe RCA a fost de peste 5,6 milioane de lei, arată o analiză realizată la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, potrivit Economica.net.
Până la sfârșitul anului 2023 s-a mai plătit o daună, de aproape 9 milioane de lei, de către Omniasig, pentru un accident din Franța soldat cu 15 răniți.
Tot Omniasig a plătit 5 milioane de euro (pe atunci limita maximă din România pentru acoperirea prin RCA pentru vătămări) în cazul unui autocar care s-a răsturnat în Muntenegru.
În urmă cu circa 9 ani a mai fost și cazul unui camion asigurat de Astra (pe atunci în prag de faliment) care a intrat într-un tren din Germania provocând atât daune materiale uriașe cât și rănirea sau chiar decesul unor persoane. Nu s-a mai anunțat public care este stadiul proceselor, însă în acel moment se vorbea de cel puțin 6-7 milioane de euro, fiind chiar nevoie ca administratorul, KPMG, să facă o reasigurare post eveniment. Mai sunt și alte exemple, inclusiv din accidente produse în țară care au depășit și 2 milioane de euro.
Chiar dacă în România limita maximă pentru daune materiale este puțin peste 1,2 milioane de euro pentru daune materiale și aproximativ 6 milioane de euro pntru vătămări și decese, suma plătită de firma RCA de aici este decisă în funcție de regulile din țara de unde provine mașina lovită.
La nivel european diferă nu doar limitele de acoperire ci și abordările în ceea ce privește vătămările, cazuri în care justiția poate chiar să decidă plăți peste limita din legea specifică.