Deși s-au opus intrării României în Schengen, olandezii se zbat să racoleze cu salarii de mii euro meseriașii români

Publicat: 18 10. 2022, 15:47
Actualizat: 18 10. 2022, 15:48
Foto: Pixabay.

Salariile umilitoare din România, condițiile proaste de lucru, abuzurile și corupția îi determină pe mulți români să își facă bagajele spre țările mai avansate economic care, până azi, au profitat de situația disperată din estul Europei pentru a-și acoperi necesarul forței de muncă.

Este și povestea unui lăcătuș plecat Olanda, care, susține Cancan,  a devenit virală după ce și-a comparat primul salariu cu cel primit acasă.  Bărbatul se angajase angajat la o firmă și, doar în prima lună, a fost plătit cu 16 euro pe oră, cu un program fix de opt ore pe zi.

Ca mulți alți meseriași sătui de lipsa de perspective din România, lăcătușul îi sfătuiește pe cei care se încumetă să plece, să nu ezite decât să accepte compromisurile umilitoare ale celor „de acasă”.

2800 euro, salariul la un program de opt ore..doar în prima lună

Astfel, salariul acestuia se ridică la 2.816 euro pe lună din care se mai scad plățile pentru chirie, cheltuielile zilnice sau utilitățile dacă unele dintre ele nu sunt incluse în contract. Chiar și așa, un salariu de peste 2000 euro în România nu este câștigat nici măcar de angajații cu studii superioare din majoritatea domeniilor, mai puțin IT sau navigație.

„În Italia se pornește undeva de la 8 euro pe oră și se ajunge la 11-12, în condițiile în care ești un om bun, calificat. Aici un om bun, calificat ajunge undeva la 15-16 euro. Deci vorbim de o diferență de un 4-5 euro pe oră”, a explicat Alexandru, citat de Cancan.

Meseriașii români, la mare căutare peste hotare

Cei ce doresc să obțină venituri muncind în domeniul în care sunt specializați pot alege între numeroasele oferte ale angajatorilor din Spania, Italia, Germania, Anglia sau țările nordice, în funcție de specificul fiecărei țări.

De exemplu, în anumite situații românii preferă să câștige mai puțin dar să se bucure de un climat mai bun în Spania decât să accepte atitudinea dificilă a unor angajatori și clima umedă din Marea Britanie.

Când își calculează salariile, lucrătorii iar în considerare nu doar veniturile ci și prețurile din țările unde sunt chemați să lucreze.