Închirierea sau darea spre folosință a locuințelor situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic sau, după cum li se spune în mod frecvent, clădiri cu bulină nu va fi supusă niciunei interdicții, urmând să fie posibilă în continuare, ca și până acum.
Legea 212/2022, publicată joi în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare din 29 iulie, conține o serie de măsuri destinate reducerii riscului seismic al clădirilor. În forma de proiect de lege adoptat de Guvern, se propunea interzicerea închirierii sau cedării în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I.
Totuși, potrivit proiectului, după ce se făceau lucrări de consolidare a imobilului, apartamentele dintr-o clădire cu bulină ar fi putut fi închiriate din nou.
Interdicția ar fi fost valabilă doar “până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.
Cu alte cuvinte, proprietarii și-ar fi putut închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate, în primă fază, la clasa I de risc seismic doar după ar fi consolidat imobilul.
Totuși, prevederile legate de aceste interdicții au fost eliminate din forma finală a legii, la trecerea prin Parlament a proiectului.
Potrivit Legii 212, din clasa de risc seismic Rs I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare. În plus, proiectul stabilește și că imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat.