Desertul de post adorat de mulți români, care este o bombă calorică: „Este în primul rând un produs gras”
Halvaua, este atât un aliment cât și un desert? Aceasta este întrebarea de la care nutriționistul Mihaela Bilic pornește într-o postare pe Facebook în care detaliază natura acestui produs care ne aduce aminte de gustul copilăriei.
Desertul de post la care trebuie să fim atenți
„Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui”, spune medicul Mihaela Bilic.
Experta în nutriție dezvăluie adevărul despre halva și indică cantitatea la care ar trebui să fim atenți atunci când o consumăm, scrie Adevarul.ro.
Ce conține de fapt halvaua
„Semințe măcinate mărunt și > cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale. Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung – adică o felie cât 3 degete!”.
Cu alte cuvinte, chiar dacă ne concentrăm asupra cantității de calorii și a conținutului de grăsimi, nu este necesar să excludem complet un aliment din dietă doar pentru că știm că poate contribui la creșterea în greutate.
„Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, mai spune Mihaela Bilic.