Descoperirea microplasticelor în organele sexuale masculine ridică întrebări legate de disfuncția erectilă
Microplasticele au fost descoperite în organele sexuale masculine, ridicând întrebări cu privire la un rol potențial al acestora în disfuncția erectilă, arată un studiu citat de The Guardian.
Fertilitatea masculină a scăzut mult în ultimele decenii
Dezvăluirea vine după ce poluanții care au fost detectați acum în penisuri fuseseră detectați recent și în testicule și material seminal. Fertilitatea masculină a scăzut în ultimele decenii și mai multe cercetări cu privire la potențialele daune ale microplasticelor asupra reproducerii sunt imperative, spun experții.
Cercetătorii au spus că penisul ar putea fi deosebit de vulnerabil la contaminarea cu microplastice din cauza fluxului sanguin ridicat în timpul erecțiilor.
Oamenii ingeră microplastice prin mâncare, băutură și respirație, iar particulele minuscule au fost detectate și în sânge. Studiul a evaluat țesutul prelevat de la cinci bărbați care au fost supuși unei intervenții chirurgicale legate de disfuncția erectilă.
Microplasticele au fost găsite în patru cazuri, PET-ul și polipropilena fiind cele mai răspândite. Ambele sunt folosite în ambalajele pentru alimente și băuturi și în alte articole de zi cu zi.
Se pare că există o contaminare majoră a corpului oamenilor cu microplastice, oamenii de știință le găsesc oriunde s-ar uita. Impactul asupra sănătății este încă necunoscut, dar s-a demonstrat că microplasticele provoacă daune celulelor umane în condiții de laborator.
Particulele pot provoca inflamații în țesuturi, așa cum o fac particulele de poluare a aerului, iar substanțele chimice din materiale plastice ar putea provoca, de asemenea, daune.
Medicii au descoperit un risc substanțial crescut de deces prin accident vascular cerebral și atac de cord la persoanele ale căror artere au fost contaminate cu microplastice.
Milioane de tone de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu în fiecare an și multe sunt descompuse în microplastice. Acestea au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane.
Dr Ranjith Ramasamy, care a condus noile cercetări în timp ce era la Universitatea din Miami din SUA, a declarat: „Penisul este un organ vascular, spongios, deci este cu siguranță vulnerabil. În timpul unei erecții, o cincime din volumul de sânge din întregul corp este pompat în penis.”
El a adăugat: „Știm că disfuncția erectilă este multifactorială. E nevoie de hormoni buni, nervi, alimentare cu sânge și țesut muscular neted bun pentru a avea o erecție. „Am descoperit că microplasticele erau prezente în mușchiul neted al penisului. Tot ce știm este că nu ar trebui să fie acolo și bănuim că asta ar putea duce la disfuncția mușchilor.”
Microplasticele reduc numărul de spermatozoizi și cauzează perturbări hormonale
Ramasamy a spus că este nevoie urgentă de mai multe cercetări pentru a determina rolul potențial al microplasticelor în disfuncția erectilă și infertilitatea masculină.
Numărul de spermatozoizi la bărbați a scăzut de zeci de ani și 40% din problema acestui număr scăzut rămâne un procentaj inexplicabil, deși poluarea chimică a fost implicată de multe studii. Studii recente pe șoareci au raportat că microplasticele au redus numărul de spermatozoizi și au cauzat anomalii și perturbări hormonale.
Ramasamy a spus: „Am depășit demult întrebarea dacă avem microplastice în noi, acum ne concentrăm pe întrebarea dacă există un nivel de microplastice dincolo de care lucrurile devin patologice.”
Noua cercetare, publicată în IJIR: Your Sexual Medicine Journal, a analizat mostre de țesut prelevate de la cinci bărbați care au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru o proteză peniană gonflabilă, care este o opțiune de tratament pentru bărbații cu disfuncție erectilă severă. Dimensiunile microplasticelor detectate au variat de la 0,5 mm până la 0,002 mm.
Cercetătorii au spus că răspândirea omniprezentă a microplasticelor este alarmantă și că este imperativ să se înțeleagă potențialele implicații pentru sănătatea umană.
Ramasamy a spus: „Ca societate, trebuie să fim conștienți de faptul că consumul de apă din sticle de apă din plastic, mâncarea la pachet în recipiente de plastic și, chiar mai rău, mâncărurile la microunde în recipiente de plastic, contribuie la a avea aceste corpuri străine în corpul nostru.”