Descoperirea care pune sub semnul întrebării teoriile despre începuturile Universului: ce au observat astronomii cu privire la originea galaxiilor

Descoperirea care pune sub semnul întrebării teoriile despre începuturile Universului: ce au observat astronomii cu privire la originea galaxiilor
Foto: NASA

O descoperire uimitoare a fost făcută de astronomii care studiază începuturile Universului cu ajutorul telescopului spațial James Webb.

Aceasta schimbă complet teoriile existente despre originile galaxiilor, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature.

Observatorul spațial a descoperit șase galaxii masive care au existat între 500 și 700 de milioane de ani de la Big Bang

„Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta oricine”, a spus coautorul studiului, Joel Leja, profesor asistent de astronomie și astrofizică la Universitatea Penn State. „Ne așteptam să găsim doar galaxii mici, tinere, în acest moment, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca ale noastre în ceea ce se înțelegea anterior a fi zorii universului,” a relatat astronomul.

Telescopul observă Universul în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman, și este capabil să detecteze lumina slabă din stelele și galaxiile antice. Privind în Universul îndepărtat se poate vedea în esență înapoi în timp cu aproximativ 13,5 miliarde de ani în urmă.

Galaxiile sunt atât de masive încât ele intră în conflict cu 99% dintre modelele care reprezintă primele galaxii din Univers, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să regândească cum s-au format și cum au evoluat galaxiile.

„Am găsit ceva despre care nu ne-am gândit niciodată să îi punem întrebări Universului”

„Ne-am referit neoficial la aceste obiecte ca „distrugătoare ale Universului” – și, până acum, s-au ridicat la înălțimea numelui. Ne-am uitat la Universul foarte timpuriu pentru prima dată și nu aveam nicio idee despre ceea ce aveam să descoperim. S-a dovedit că am descoperit ceva atât de neașteptat încât creează probleme pentru știință. Pune sub semnul întrebării întregul peisaj al formării vechilor galaxii. Ceea ce e amuzant e că avem toate aceste lucruri pe care sperăm să le învățăm de la James Webb și asta nu era nici pe departe în apropierea topului listei”, a spus Leja, potrivit Adevărul.

„Am găsit ceva despre care nu ne-am gândit niciodată să îi punem întrebări Universului – și s-a întâmplat mult mai repede decât aș fi crezut, dar iată-ne aici”,  a precizat profesorul. Acesta spune că mai există o posibilitate și anume ca galaxiile identificate de Webb să fie de fapt cu totul altceva.

„Cu toate că datele indică faptul că sunt galaxii, eu cred că există o posibilitate reală ca o parte dintre aceste obiecte să se dovedească a fi găuri negre supermasive ascunse”, a spus Leja, care a menționat că masa totală conținută în stelele Universului din perioada timpurie descoperită este de 100 de ori mai mare de cât se credea. „Chiar și dacă tăiem eșantionul la jumătate, rămâne o schimbare uluitoare”, a conchis Leja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:19 - Luca Reghecampf rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa Anamariei Prodan: „Ne folosește pe noi, copiii, ca pe un scut”
22:11 - Un șofer presupus beat era să spulbere caravana Kamalei Harris. Bărbatul spune că nu-și amintește cum a ajuns pe autostradă
22:06 - Diana Stoica (USR), despre acuzațiile lui Nicolae Ciucă la adresa PSD: Dacă este atât de grav ce plănuiește să facă PSD-ul, ce mai caută cu ei la Guvern? Nu înțeleg (VIDEO)
22:02 - Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)
21:46 - Sebastian Burduja a spus motivele pentru care România a importat energie în primele 8-9 luni din acest an: Sunt mai multe cauze. 30 și ceva de ani, România nu a investit în producția de energie (VIDEO)
21:39 - Eva Mendes: „Nu am fost niciodată vreo mare actriță, nu am fost niciodată îndrăgostită de actorie”
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:26 - O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%