Descoperire unică într-o râpă din Buzău. A fost găsit un fildeș de mamut lânos care a intrat în patrimoniul cultural național

Descoperire unică într-o râpă din Buzău. A fost găsit un fildeș de mamut lânos care a intrat în patrimoniul cultural național
Sursa foto: Facebook/Muzeul Județean Buzău

Un incisiv superior aparţinând unui mamut lânos, contemporan cu populaţiile de homo sapiens, cu primii oameni moderni, a fost descoperit într-o ravenă din comuna Săpoca, potrivit Știrile ProTv.

Descoperire unică

În data de 15 ianuarie, instituţia de cultură a fost sesizată despre descoperirea fragmentului. Miercuri, 29 ianuarie, a fost extras din sol, cu ajutorul autorităților, apoi a fost predat spre conservare Muzeului Județean Buzău.

Această descoperire unică prin dimensiune a intrat în patrimoniul cultural naţional administrat de muzeu. El este foarte rar în zona de sud şi sud-est a României. Fildeşul provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului târziu.

„Este vorba de un incisiv, un fildeş care provine de la un exemplar de mamut lânos, reprezintă până în prezent cea mai mare piesă de paleofaună din patrimoniul instituţiei noastre. Piesa a fost recuperată de pe teritoriul comunei Săpoca. Ea a ajuns miercuri la Muzeul Judeţean Buzău, urmează să i se aplice măsuri de conservare primară, iar pentru a o expune, ţinând cont de dimensiunile ei, va trebui să facem un mobilier de expunere destinat. Are o dimensiune în desfăşurare de 120 cm. Astfel de piese sunt extrem de rare în zona de sud şi sud-est a României. Mulţumim domnului primar de la Săpoca pentru că ne-a oferit suportul necesar pentru a recolta piesa, a fost găsită într-o ravenă de către un cetăţean”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Fildeşul descoperit poate să ofere detalii, în ceea ce privește climatul şi mediul înconjurător în care trăia la acel moment exemplarul de mamut.

„În momentul în care găsim urme ale unor specii de animale, putem vorbi şi despre mediul înconjurător şi condiţiile existente în care au trăit ele…În ultimele 2,6 milioane de ani s-au succedat mai multe glaciaţiuni şi intervale mai calde”, a declarat Ștefan Vasile, lector universitar doctor al Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti.

„În Pleistocenul târziu mamutul lânos apare în intervalele reci. Acum nu trebuie să ne imaginăm că totul era acoperit de gheaţă. Erau suprafeţe acoperite total, calota glaciară scandinavă acoperea complet Peninsula Scandinavă şi o parte din nordul Germaniei şi Poloniei, o parte din nordul Marii Britanii, a Olandei. Mai la sud, în zona noastră au existat gheţari alpini. Climatul era mai rece, probabil cam cu 5-6 grade faţă de cel din

Urmăriți B1TV.ro și pe
`