Descoperire de proporții la Sibiu. Ce au aflat specialiștii despre mormântul baronului Samuel von Brukenthal: ‘Este săpătura arheologică a secolului’

Descoperire de proporții la Sibiu. Ce au aflat specialiștii despre mormântul baronului Samuel von Brukenthal: 'Este săpătura arheologică a secolului'

Lucrările arheologice care au loc în această perioadă în interiorul Bisericii Evanghelice din Sibiu pun sub semnul întrebării locul în care a fost înhumat baronul Samuel von Brukenthal, informează turnulsfatului.ro.

Biserica Evanghelică din Piața Huet este suspusă unor ample lucrări de consolidare și restaurare, ceea ce a dat naștere unor suspiciuni cu privire la faptul că sub pardoseala acesteia s-ar afla mormântul baronului. Până acum se știa că ultima înhumare care a avut loc în biserică a fost cea a lui Samuel von Brukenthal, în 1803, iar, în tot acest timp, locul de înmormântare a fost semnalizat printr-o plăcuță amplasată pe una din coloanele interioare ale bisericii.

Acum, însă, după ce lespezile au fost înlăturate, s-a descoperit o nouă piatră funerară, cea a lui Mathias Armbruster, care a fost primar al Sibiului timp de nouă ani, în diferite perioade dintre 1513 – 1542 și comite al sașilor între 1536 și 1538. Armbruster este considerat drept unul dintre cei mai importanți conducători pe care i-a avut Sibiul, iar piatra sa funerară este singura descoperită intactă în biserică.

Astfel, cercetătorii iau în calcul varianta ca locul în care a fost înhumat Brukenthal să fie altul decât cel despre care se știa până acum.

Potrivit specialiștilor, lucrările arheologice efectuate la Sibiu sunt menite să pună capăt unei dispute de peste un secol referitoare la prima biserică romanică din oraș, una care dovedea un statut al comunității locale mult mai înalt decât se credea.

“Este săpătura arheologică a secolului pentru orașul Sibiu, rezultatele sunt peste așteptările mele“, spune cercetătorul științific Zeno Pinter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`