EXCLUSIV ONLINE // Statuie miniaturală, simbol al feritilității veche de 17.200 de ani, a fost descoperită de cercetătorii din Târgoviște la Piatra Neamț. Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 cm și păstrează urme diverse de prelucrare. Cercetătorii care au descoperit statuia au relatat pentru B1.ro cât de valoroasă este aceasta și cât de rară este în lume.
’’Toate se numesc Venus, atunci când în 1908 a fost descoperită Venus de Willendorf, cel care a descoperit-o, Obermaier, a zis că trebuie denumite Venus și de atunci toate statuetele acestea paleolitice au primit denumirea de Venus. Sigur că nu toate se pretează la această denumire, pentru că unele sunt numai fragmente, unele sunt foarte stilizate dar cele care în general au formele acestea opulente care sunt legate probabil de cultul fertilității, li se atribuie denumirea de Venus. Venusul acesta de la Piatra- Neamț îndeplinește aceste atribute ca să i se spună Venus’’ a declarat pentru B1.ro prof.univ.dr. Marin Cârciumaru, membru al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic la Târgoviște.
Particularitățile statuii sunt formele exagerate ale modelului reprezentat și accentul pus pe corp, fața fiind total lipsită de formă.
’’Ea are o valoare simbolică certă, cele care sunt redate sub forma aceasta opulentă, adică sânii foarte dezvoltați, fesele, și mai ales faptul că nu există detalii la cap, deci numai acele părți anatomice ale corpului care sunt legate de fertilitate, ne duce cu gândul că ele erau un simbol al fertilității, al mamei protectoare a clanului respectiv. Există statuete zvelte care nu au nici o legătură cu această idee și până la urmă ultimele ipoteze duc spre ideea că sculptorul din perioada respectivă sculpta modelul pe care îl avea în față, mai zvelt mai puțin zvelt’’ spune profesorul.
’’A fost descoperită prin săpăturile arheologice pe care le-am făcut anul acesta, are 17.200 de ani, au fost stabiliți prin C14 (carbon 14) la cel mai bun laborator de la Beta Analitica din SUA și de la Măgurele tot un laborator de carbon 14, de o calitate extraordinară.
Potențialul zonei Poiana Cireșului este foarte mare, eu sap de peste 20 de ani la Piatra Neamț, situl a oferit mai mult de 85 la sută din toate obiectele de artă și podoabă care au fost descoperite până acum pe teritoriul României, mai vechi de 15 mii de ani.
Forma feței nu intra în părțile anatomice care țin de fertilitate, din cauza aceasta multe sunt lipsite de cap, a nu se crede că femeile își pierd capul ușor, ca să fac o glumă (râde). Există o statuetă din Franța care tocmai frapează prin detaliile feței, s-a decoperit de fapt numai capul, dar nu se știe cum era corpul ei. Aceasta are 9,9 cm sunt unele și mai mici, s-a descoperit anul acesta în Franța o statuetă de 4 cm făcută din cretă, calcar cretos. La târgosviște avem 65 de replici ale statuetelor celor mai importante care s-au descoperit în Europa și Asia, practic de la Atlantic până la Pacific. Cea de la Willendorf este considerată simbol național și după câte știu eu, toate marile tratate ale Austriei au într-un colț și această imagine a statuetei de la Willendorf” a mai spus prof.univ.dr. Marin Cârciumaru.
Statueta se află acum la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște dar va putea fi văzută și în cadrul unor expoziții din țară.
Sigur în momentul în care la instituții importante din țară vor fi organizate expoziții temporare va fi expusă și în locurile respective, probabil că în următoarea etapă o să fie inclusiv muzeul național. Fără îndoială descoperirea poată să devină un simbol național, există cazuri de genul acesta în Europa, cum este cazul statuetei de la Willendorf. Acest tip de descoperiri sunt extraordinar de rare, în sud-estul Europei până acum nu a fost descoperită nici una, majoritatea fiind concentrate în Europa Centrală și de Vest, trebuie înțeles că numărul lor nu este mare. În această zonă nu au mai fost găsite, era ca o pată albă în arheologia paleoliticului.
Deocamdată nu se știe valoarea exactă la care este evaluată opera dar în mod clar ea va fi trecută la categoria tezaur.
Ele intră în tezaurul României. Așa se întâmplă cu orice piesă de patrimoniu extraordinară. Aceasă piesă este în mod categoric un obiect de tezaur și va fi înregistrată ca atare. Orice piesă este evaluată și din punct de vedere financiar, încă nu am finalizat acest demers, deocamdată trebuie să finalizăm tot demersul științific a declarat pentru b1.ro cercetătoarea Elena Nițu.