Îmbătrânirea pielii este un proces natural prin care toți vom trece mai devreme sau mai târziu. Din fericire, momentul în care apar primele riduri poate fi amânat prin anumite obiceiuri sănătoase pe care le putem urma zi de zi, pentru care organismul și pielea noastră ne vor mulțumi mai târziu.
Alimentația, nivelul de stres, odihna, factorii genetici și felul în care ne îngrijim pielea își spun cuvântul în ceea ce privește îmbătrânirea. Unii dintre acești factori se află în controlul nostru. Un somn odihnitor, o alimentație bogată în antioxidanți și prioritizarea relaxării sunt esențiale pentru menținerea pielii tânără. Pe lângă acestea, rutina de îngrijire a tenului cu ingrediente specifice, precum acidul hialuronic sau colagenul, este obligatorie pentru o piele netedă cât mai mult timp. Află totul despre acidul hialuronic și despre cele mai eficiente ingrediente în prevenția îmbătrânirii pielii, în cele ce urmează:
Începem cu cel mai important produs pe care oricine ar trebui să-l folosească, dacă își dorește să fie protejat de arsuri solare, pete pigmentare, de cancer de piele și de riduri. Oricâte serumuri și creme ai folosi, lipsa protecției solare își spune cuvântul în timp, deoarece razele solare distrug fibrele de colagen din epidermă. Studiile arată că 80% din semnele vizibile de îmbătrânire sunt cauzate de expunerea necontrolată la razele UV. Așadar, aplicarea unei creme cu SPF de minimum 30 fiecare dată când ieși afară este esențială, indiferent de sezonul în care te afli.
Retinolul este o formă a vitaminei A, pe care o regăsim în compoziția epidermei noastre, dar și în creme sau serumuri cu efect anti-îmbătrânire. Eficiența lui se poate vedea atunci când este utilizat pe termen lung, de preferat, în ritualul de îngrijire de seară. Acest ingredient stimulează producția de colagen, reduce ridurile fine, petele pigmentare și acneea. Printre beneficiile colagenului pentru ten regăsim redarea elasticității și hidratării pielii, precum și susținerea regenerării altor proteine precum elastina și fibrilina. Dacă vrei rezultate cât mai vizibile, optează pentru serumul cu retinol, care pătrunde mult mai adânc și rapid în piele decât cremele care au în compoziție acest ingredient.
Acidul hialuronic este un alt ingredient cu efect umectant, adică atrage moleculele de apă în piele și îi menține nivelul optim de hidratare. După fiecare utilizare a acidului hialuronic, pielea ta va căpăta instant aspect mai neted. Cu toate acestea, efectele sale nu sunt permanente și nici nu devin vizibile în timp, dacă te oprești din aplicarea lui. Dacă urmărești diminuarea permanentă a ridurilor, poți merge în cabinetul dermatologic, unde medicul îți poate injecta acid hialuronic în șanturile nazolabiale, sub ochi sau oriunde consideră că este cazul.
Vitamina C este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în produsele de îngrijire a pielii, care acționează ca un antioxidant și protejează epiderma de efectele radicalilor liberi. Totodată, vitamina C este eficientă în reducerea petelor pigmentare, cauzate de expunerea la soare. Însă, atenție la concentrație și la modul de ambalare: cumpără numai produse care nu sunt expuse la lumină și cu o concentrație mai mică, pentru a evita iritațiile.
Peptidele sunt proteine care ajută la formarea colagenului în epidermă, cât și la îmbunătățirea nivelului de hidratare a pielii. Efectele lor anti-îmbătrânire se remarcă în timp, dacă alegi să le utilizezi zilnic. Îndreaptă-ți atenția spre creme sau serumuri ce au în compoziție acest ingredient și utilizează-le împreună cu vitamina C, niacinamidă sau acid hialuronic, pentru efecte și mai vizibile. În schimb, evită să le incluzi în aceeași rutină de frumusețe care cuprinde și acizi alfa-hidroxi (AHA), deoarece le scade eficacitatea.
Niacinamida este o formă a vitaminei B3, care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi, precum și la reducerea acneei sau a petelor pigmentare. Totodată, dacă te lupți cu pori dilatați, niacinamida te ajută în acest sens. O poți include în rutina de îngrijire de dimineață, înainte de utilizarea unei creme.
Acidul glicolic este unul dintre acizii alfa-hidroxi (AHA) și, totodată, este un exfoliant chimic, utilizat în procedurile de peeling, cât și în produsele cosmetice. El ajută la reducerea ridurilor fine și a hiperpigmentării, iar, în funcție de concentrația lui, poate fi folosit până la de câteva ori pe săptămână. În schimb, o concentrație de 20% se utilizează doar în cabinet, sub supravegherea medicului dermatolog.
Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele cheie în amânarea îmbătrânirii premature a pielii, pe care este indicat să le folosești constant pentru efecte vizibile în timp. Totodată, ține cont că îngrijirea din interior către exterior este la fel de importantă și te ajută să-ți menții tinerețea și sănătatea.