Descinderi la Sintești, la persoane suspectate că ard ilegal tone de deșeuri și poluează zona. Poliția și Garda de Mediu au dat amenzi de peste 135.200 de lei (VIDEO, FOTO)

Publicat: 13 05. 2020, 21:34
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zeci de comisari de la Garda de Mediu, însoțiți de jandarmi și polițiști, au descins, miercuri, la persoane din satul Sintești, județul Ilfov, bănuite că ard ilegal tone de deșeuri de plastic și poluează toată zona. În urma acțiunii, au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 135.200 de lei.

Garda de Mediu, descinderi în Sintești, la persoane bănuite că ard deșeuri ilegal

Miercuri, 40 de comisari ai Gărzii de Mediu Ilfov, însoțiți de jandarmi și peste 140 de polițiști, au descins în satul Sintești, județul Ilfov, la persoane bănuite că ard ilegal tone de deșeuri de plastic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La momentul intervenției, Emil Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov, a declarat pentru G4Media că se verifică dacă în sat se ard deșeuri și care este proveniența acestora: „Trebuie să vedem dacă au acte pentru deșeuri, căutăm urme de incinerare a lor”.

Descinderi la Sintești, la persoane suspectate că ard ilegal tone de deșeuri și poluează zona

„Se acționează pentru depistarea persoanelor care ard în mod neautorizat diferite deșeuri, afectând calitatea aerului din zona respectivă, concomitent cu riscul ridicat de propagare a focului și extinderea acestuia către gospodăriile din proximitatea locului unde sunt organizate vetrele de foc, efectuându-se, totodată, controalele la domiciliile persoanelor identificate, dar și în exteriorul acestora, pentru delimitarea exactă a locului faptei”, a transmis și Poliția, într-un comunicat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De altfel, autoritățile cunosc faptul că în zonă acționează grupuri infracționale care fac afaceri în domeniu.

Sancțiuni aplicate la Sintești, după descinderile Gărzii de Mediu

Agenții Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov și comisarii Gărzii de Mediu au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 135.200 de lei

Un număr de 13 amenzi au fost date pentru nerespectarea regulilor de protecție a mediului, 18 sancțiuni conform OUG 195/2002 și 3 sancțiuni contravenționale conform Legii 12/ 1990.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Au fost controlate 23 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate și 127 de mașini. 215 persoane au fost legitimate, precizează Libertatea.

Două permise de conducere au fost reținute și 4 certificate de înmatriculare au fost retrase.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România, condamnată recent de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza poluării

La finele lunii aprilie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București. Comisia Europeană ceruse CJUE să constate că statul român nu și-a îndeplinit obligațiile din tratatul de aderare referitoare la acest capitol. În perioada 2007 – 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală.

Într-o primă reacție, ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat că rezultatul era unul previzibil deoarece Primăria Generală nu s-a preocupat să aibă un plan privind mediul și calitatea aerului: „O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile”.

În schimb, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că de vină nu este doar traficul, ci și arderile de deșeuri făcute neconform de unele societăți comerciale, pe care Garda de Mediu le ignoră, dar și CET-urile nemodernizate: „Am constatat cu toții că se fac arderi necontrolate la diverse societăți comerciale, pe care Garda de Mediu le trece cu vederea. Nu înțeleg care e motivul… Erau în continuare arderile la CET-urile nemodernizate din București. S-a dovedit acum că traficul e cel care poluează intens, dar nu doar el e vinovat. După această perioadă (de epidemie de coronavirus), cred că toți vor înțelege să ia măsuri pe toate planurile”.