Descindere DNA la IGSU privind achiziția, cu 5 milioane de euro, a 4 barocamere care zac nefolosite / După anterioarele percheziții, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Raed Arafat „iar despre dosar nu se mai știe nimic”

Descindere DNA la IGSU privind achiziția, cu 5 milioane de euro, a 4 barocamere care zac nefolosite / După anterioarele percheziții, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Raed Arafat „iar despre dosar nu se mai știe nimic”
Raed Arafat la ISU Mureș, cu una dintre barocamerele mobile în spate. Sursa foto: Libertatea

La începutul acestei luni, ofițerii judiciari ai DNA, sub supravegherea procurorilor, au ridicat de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) documentația privind achiziția de către IGSU a patru barocamere mobile, informează Libertatea, care citează mai multe surse. Autospecialele au fost cumpărate în 2017, cu 5 milioane de euro, bani europeni, la indicațiile lui Raed Arafat.

Conform surselor ziarului, confirmate de Inspectoratele pentru Situații de Urgență, cele patru ISU unde au ajuns barocamerele mobile sunt ISU Mureș, ISU Timiș, ISU Iași și ISU Dobrogea. De peste patru ani, ele zac nefolosite.

Descindere DNA la IGSU. Documentele ridicate

Barocamerele sunt de dimensiunea unor TIR-uri, au costat 1,2 milioane de euro fiecare și au fost etalate la parade încă de la defilarea de 1 Decembrie din 2019. Totuși, niciun pacient nu a beneficiat de pe urma lor.

„Afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”, a declarat o sursă, pentru Libertatea.

Aceasta a mai spus că IGSU plătește anual pentru revizia autospecialelor câte 45.000 de euro pe bucată. Suma a fost confirmată de Bogdan Cristian Ion, un medic antreprenor, care are centre cu dispozitive hiperbarice.

Tăcere după ultima descindere a procurorilor DNA la IGSU

Însă sursa respectivă nu-și face prea multe speranțe că această anchetă va avea rezultat și se va afla adevărul: „Ultima descindere a procurorilor DNA la IGSU a avut loc pe 31 decembrie 2019, când au făcut percheziții electronice și au ridicat documente privind achiziția de mașini autospeciale în valoare de 600 milioane de euro”.

Este vorba despre achiziția celor 2.000 de autospeciale de intervenție ale pompierilor, la un preț mediu de 300.000 de euro pe fiecare mașină.

Două săptămâni mai târziu, explică sursele Libertatea, Raed Arafat a fost vizitat în birou de ambasadorul SUA în România de la vremea respectivă, Adrian Zuckerman.

„Ambasadorul a ieșit după o oră, iar despre dosar nu se mai știe nimic”, au susținut surse din IGSU.
Contactat de ziar, Adrian Zuckerman a spus: „Nu cred că e cazul să discut public cu dv. ce am discutat eu cu ei”. El le-a trântit jurnaliștilor telefonul în nas.

La rândul său, Raed Arafat a spus că nu-și aduce aminte să fi avut loc o asemenea întâlnire: „Nu știu de unde vă luați informațiile, dar răspunsul este sigur nu! Nici nu știu de o astfel de întâlnire, astfel de subiect sau pe astfel de discuții. Eu nici nu-mi aduc aminte de întâlnirea cu domnul ambasador la mine în birou pe perioada respectivă și am să verific și la minister, dacă figurează o astfel de întâlnire”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`