Reprezentantul comunităţii evreieşti în Parlamentul României, deputatul Silviu Vexler, a condamnat declaraţiile ministrului Culturii, Daniel Breaz, prin care se minimalizează tragedia Holocaustului asupra comunităţii rome, dar şi asociera făcută de consiliera premierului, Dana Varga, între preşedintele Klaus Iohannis şi Adolf Hitler.
”Urmăriți, discriminați, umiliți, persecutați, arestați, deportați și uciși în masă. Acestea au fost “momentele delicate” din perioada Holocaustului pentru 280.000-380.000 de evrei români și aproximativ 11.000 de romi, potrivit unui document oficial asumat de Statul Român – Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România”, a comentat Silviu Vexler, într-o postare pe Facebook, despre afirmaţia lui Breaz privind „momente delicate, dar nu dificile sau neplăcute”.
EA ESTE CEA MAI SEXY FEMEIE DIN ARMATĂ! I-A INNEBUNIT PE TOȚI ȘI ACUM S-A DEZBRĂCAT PENTRU PREȘEDINTE! (GALERIE FOTO)
Deputatul a numit comentarii lui Breaz drept unele neacceptibile pentru un demnitar al statului român.
”Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie și aruncarea în derizoriu a ceea ce reprezintă o suferință care nu poate fi descrisă în cuvinte sunt elemente deosebit de periculoase. În special când printr-o astfel de atitudine se poate lăsa impresia că relativizarea este acceptabilă”, a precizat Silviu Vexler.
Acesta a criticat în termen dur şi asocierea făcută de consiliera premierului, arătând că există limite ce nu pot fi depăşite, iar astfel de afirmaţii nu îşi au locul într-un conflict politic.
”Nu pot să accept, indiferent de moment și context, actul nepermis și absurd de comparare a Președintelui României cu unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. În ceea ce mă privește, domnul Iohannis este exact opusul unui om care are convingeri specifice ideologiei naziste și/sau antisemite. Am apreciat sprijinul pe care domnia sa l-a acordat Comunităților Evreiești din România și supraviețuitorilor Holocaustului.
Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depășite. Memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv. Condamn cu toată fermitatea ambele gesturi”, a conchis deputatul.