Strategia lui Dan Voiculescu de a scăpa de închisoare a fost copiată de senatorul UDMR Olosz Gergely, care și-a dat demisia din Parlament, luni, dosarul său de corupţie fiind mutat de la Curtea Supremă la o instanţă inferioară, câștigând astfel timp.
Surse juridice au declarat pentru Gândul că la ultimul termen din dosar ceilalţi inculpaţi din dosar au anunţat judecătorii că vor să-şi recunoască vinovăţia. Astfel, o soluţie de condamnare a senatorului UDMR ar fi iminentă. Olosz a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită.
Dosarul lui Olosz a fost repartizat completului de trei judecători compus din: Ioan Bogdan, Ionuţ Matei şi Cristina Rotaru. Acelaşi complet a decis condamnarea pe fond a lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii la doi ani de închisoare cu executare.
Următorul termen în dosarul Olosz a fost programat pentru 17 mai. Olosz Gergely şi-a dat demisia din Senat luni, 13 mai, deci cu patru zile înainte de termenul de judecată la care instanţa ar fi constat că patru dintre inculpaţi îşi recunosc vinovăţia şi ar fi putut să pronunţe şi o sentinţă.
Gergely şi-a motivat decizia prin faptul că este supus unei campanii de denigrare, refuzând însă să dea detalii cu privire la dosarul în care este judecat.
„În ultimele săptămâni şi luni, a început o campanie la nivel naţional împotriva UDMR şi a persoanei mele, în legătură cu o investiţie din judeţul Covasna. Sunt atacat pentru că fac ceea ce m-au însărcinat să fac locuitorii din acea zonă, să creăm industrie şi locuri de muncă. În realitate, cei care mă atacă nu vor să lovească în mine, ci urmăresc să facă rău UDMR. Din acest motiv, după o profundă cumpănire, am hotărât să demisionez astăzi, renunţând la mandatul de senator. Sunt convins că procedând astfel, limpezesc situaţia. Uniunea nu va mai putea fi atacată pentru că unui senator al ei i se aduce acuzaţia că şi-a dorit să creeze locuri de muncă”, a spus Olosz Gergely.
DNA îl scuză de asociere în vederea obținerii unor contracte oneroase
Deputatul UDMR, fost preşedinte ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de alte patru persoane, pe care i-ar fi ajutat să obţină contracte oneroase, pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
Potrivit unui comunicat emis de procurorii DNA, în perioada mai 2010 – februarie 2011, inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa inculpatului Olosz Gergely, în prezent deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin, mai precizează DNA.
De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.
În schimbul sumelor de bani, inculpatul Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ ROMÂNIA SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ ROMÂNIA şi CEZ DISTRIBUŢIE SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină mai multe contracte.
De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene.
La rândul său, în perioada 2010 – 2011, inculpatul Stan Cătălin, în calitate de administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanţă descris mai sus, consecinţa fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit.
În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Olosz Gergely, Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin şi a părţii responsabile civilmente S.C. POWER PLUS SRL.