Deputaţii s-au întrecut în luna iunie în a adresa cât mai multe interpelări membrilor guvernului

Deputaţii s-au întrecut în luna iunie în a adresa cât mai multe interpelări membrilor guvernului

Fertilizarea in vitro, înhumarea fătului născut mort înainte de 28 de săptămâni, reincriminarea cerşetoriei, situaţia persoanelor declarate indizerabile în România sau gunoiul de pe calea ferată sunt doar câteva dintre temele alese de deputaţi pentru a interpela Guvernul în ultima lună a sesiunii parlamentare, informează B1 TV.

Cu toate acestea, nu toate au primi un răspuns din partea Executivului.

Social-democrata Cătălina Ştefănescu a cerut includerea serviciilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer în categoria celor decontate din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate. Iniţiativa nu s-a bucurat însă de succes. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a răspuns, că fertilizarea in vitro face parte din categoria serviciilor de înaltă performanţă şi nu poate fi decontată din Fondul unic al asigurărilor, şi că este e finanţată prin programe naţionale de sănătate. Bănicioiu menţionează că, în prezent, prin Programul naţional de transplat de organe, este plătită ferilizarea in vitro pentru 300 de cupluri.

La rândul ei, Tamara Ciofu a cerut acordarea dreptului părinţilor de a-şi putea înhuma fătul născut mort înainte de 28 de săptămâni şi de a-i atribui un nume şi un prenume, însă nu a primit încă răspuns din partea ministrului Sănătăţii.

Tot ministrului sănătăţii i s-a adresat şi Eugen Bejenariu care i-a cerut să-i prezinte măsurile pe care le are în vedere pentru a stopa plecarea medicilor în străinătate. Nicolae Bănicioiu a precizat că intenţionează să organizeze în continuare concursuri de rezidenţiat pe post în unităţi sanitare, iar rezidenţii încheie contracte individuale de muncă în care se obligă să lucreze în unitatea sanitară respectivă un număr de ani egal cu perioada rezidenţiatului.

Deputatul PSD Sorin-Avram Iacoban a dorit reincrimarea cerşetoriei după ce a arătat că în vechiul Cod Penal persoanele apte de a munci care apelau în mod repetat la mila publică erau pedepsite cu 3 luni de închisoare.

În prezent este sancţionată doar fapta celor care cerşesc folosind un minor. Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu a răspuns, în numele ministrului, că noul Cod Penal a preluat o formă îmbunătăţită impusă de realităţile actuale ale societăţii.

Sorin Iacoban i-a solicitat ministrului de interne Gabriel Oprea să îi prezinte situaţia cetăţenilor străini care studiază în România şi a persoanelor declarate indizerabile de către statul roman şi de motivul acestor expulzări. Oprea a răspuns că la 31 mai, în România, erau înregistraţi peste 11.000 de străini care studiau în centre universitare româneşti iar în 2015 au fost declaraţi indezirabili nouă cetăţeni străini – patru din Franţa, trei din Tunisia, unul din Pakistan şi unul din Algeria.

Deputatul din grupul Democrat şi Popular Mihai Blăjuţ a cerut explicaţii în legătură cu cine ar trebui să cureţe gunoaiele din terasamentul căilor ferate. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declarat că Garda Naţională de Mediu realizează în fiecare an controale în privinţa salubrizării localităţilor, cursurilor de apă, căilor rutiere şi căilor ferate, iar „verificările au relevat existenţa unor depozitări necontrolate de deşeuri în zone adicente căii ferate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`