Depresia de după sărbători. De ce apare și cum se manifestă?
După sărbători, mulți oameni se regăsesc în stări de neliniște, anxietate, tristețe. Acest cumul de sentimente reprezintă un fenomen real, des întâlnit în rândul oamenilor: depresia post-sărbători.
Ce este, de unde vine și de ce?
Întoarcerea la rutină nu este ușoară. Psihologii declară că cele mai multe sesiuni de terapie și clienți noi vin în luna ianuarie, scrie Digi24.
„Sărbătorile reprezintă un obiectiv pentru fiecare om în parte. Cum să iasă masa de sărbători, cum să se simtă invitații, cum să fie de Revelion, ș.a.m.d. Lucruri care mă fac să nu observ că s-a făcut urât afară, că-i mai frig, s-au scumpit facturile et cetera”, explică psihoterapeutul Matei Stănculescu.
Tot acesta adaugă că „ sărbătorile nu ies chiar așa cum își propune fiecare în parte, și după ce că nici n-au ieșit chiar atât de bine cum le-am văzut, fiecare reintră în rutină. O rutină care vine cu aceste efecte depressive – iar trebuie să mă trezesc devreme, iar trebuie să-l duc pe copil la grădiniță, iar trebuie să facă aia, trebuie să facă aialaltă”.
Astfel, apar stările pe care mulți oameni nu și le explică, anume simptomele depresiei post-sărbători: tristețe, vinovăție, anxietate, izolare, probleme de somn, lipsa de energie.
Specialiștii precizează că oamenii aflați în această situație au nevoie de 2-3 săptămâni pentru a reveni la normalitate. Pentru a ușura procesul se recomandă setarea obiectivelor realiste, planificarea activităților ce aduc bucurie, expunerea la lumina naturală, practicarea sportului și conectarea cu apropiații, conform DC News.