Depozite de produse igienizate necorespunzător, printre deficiențele descoperite de inspectorii sanitari la unități din sectorul avicol
Un număr de 168 de controale la nivel naţional au fost desfășurate deDirecţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti,în perioada 18 – 22 ianuarie, launităţile ce activează în sectorul avicol. Inspectoriiau constatat o serie de deficienţe carenu au impus aplicarea de sancţiuni.
C
Un număr de 168 de controale la unitățile din sectorul avicol
Mai exact au fost efectuate controale oficiale la: 23 de centre de ambalare ouă, 67 de unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, două unităţi de procesare ouă, 12 unităţi de procesare carne de pasăre, patru unităţi de tranşare carne de pasăre, două unităţi de reambalare şi 58 de unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care au recepţionat carne de pasăre, ouă de la unităţi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, opt supermarketuri, 30 de magazine alimentare, patru carmangerii şi o măcelărie).
În urma acestor acţiuni de control, au fost identificate deficienţe care nu au impus, însă, aplicarea de măsuri în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
Care sunt principalele deficiențe
Printre deficienţele constatate sunt: depozitul de produse finite igienizat necorespunzător şi burduful din zona de livrare parţial desprins la un centru de ambalare ouă (judeţul Călăraşi); registrul privind evidenţa intrărilor de produse din UE şi ţări terţe nu este completat la zi, contractul expirat cu unitatea specializată de neutralizare SNCU la un depozit frigorific (judeţul Hunedoara); nu sunt păstrate toate evidenţele cu privire la monitorizarea temperaturilor în timpul transportului la un depozit frigorific (judeţul Hunedoara); sterilizator care nu funcţiona în condiţii corespunzătoare, paviment parţial deteriorat în zona de recepţie materie primă, zona destinată tratamentului termic igienizată necorespunzător, la o unitate de procesare carne de pasăre (judeţul Călăraşi);
Din analizarea datelor transmise de către DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti reiese faptul că pe teritoriul României au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasăre şi ouă, care au avut ca ţară de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croaţia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda şi Danemarca), precum şi din ţări terţe (Marea Britanie, Brazilia şi Ucraina).
ANSVSA precizează că acţiunea de intensificare a controalelor oficiale în sectorul avicol, în contextul evoluţiei la nivel internaţional a gripei aviare înalt patogene, se va desfăşura pe tot parcursul anului curent.