Depistarea malocluziei dentare la copii: Semne, diagnostic, tratament

Publicat: 20 12. 2023, 16:22

Dinții superiori și inferiori ai copiilor trebuie să se alinieze perfect, atunci când mușcă sau închid gura. Malocluzia dentară este afecțiunea care împiedică acest aranjament să fie unul corect. Cu cât această diferență este detectată mai timpuriu, cu atât mai ușor se pot corecta potențiale complicații în dezvoltarea danturii copilului.

Cauzele malocluziei dentare

Malocluzia este ereditară. Însă, există mai mulți factori care pot crește riscul dezvoltării acestei afecțiuni, printre care:

  • utilizarea suzetei, a biberonului sau suptul degetului după 2 – 3 ani,
  • existența unui spațiu foarte mic între dinții de lapte,
  • un defect congenital al gurii,
  • dinți în plus sau pierduți.
  • leziuni sau traume.

Deși afecțiunea este una comună, poate duce, în cazurile cu complicații, la dificultăți de vorbire, mușcare sau masticație, un aspect anormal al feței sau imposibilitatea de a apropia buzele.

Identificarea malocluziei la copii încă din stadiile incipiente poate preveni problemele dentare și de aliniere complexe în viitor. Odată depistată, malocluzia se poate trata cu succes în cabinetul medicului ortodont și, astfel, se reduc potențialele complicații și necesitatea altor intervențiilor invazive.

Semne și simptome ale malocluziei dentare

Iată cele mai comune semne, pe care le poți observa ușor și care îți semnalează o dantură nearanjată corect.

  • Gura copilului nu se închide corect. ”Încălecarea” dinților poate fi vizibilă.
  • Mușcătura anormală sau care nu se potrivește corect poate fi un semn de malocluzie.
  • Disconfortul ori durerea de la nivelul maxilarului necesită atenție în cabinetul medicului specialist. Uneori, poate fi însoțită de o dezvoltare asimetrică a feței.
  • Masticația sau înghițirea dificilă a alimentelor este un semn de luat în calcul.
  • Apar anomalii de forme, numere, poziții ale dinților. Uneori, erupția poate întârzia.

Depistarea malocluziei dentare, în cabinetul ortodontului

Pentru a depista și confirma malocluzia, medicul specialist ortodont examinează clinic pacienții, evaluează mușcătura, alinierea dinților și caută alte semne, precum cele de mai sus.

Specialistul poate recomanda o radiografie dentară, ce oferă o imagine detaliată a structurii osoase și alinierii dinților. Aceasta ajută și la evaluarea gradului de severitate a malocluziei.

Mulțumită tehnologiilor avansate, precum modelarea computerizată ori scanările digitale, medicii pot diagnostica și elabora tratamentul malocluziei cu ajutorul rezultatelor precise.

O tehnologie revoluționară este MODJAW™️ 4D, folosită în clinicile DENT ESTET pentru o diagnosticare rapidă, complexă. Tehnologia înseamnă un pionierat în domeniu, deoarece ia în calcul atât parametrii statici, clasici, cât și pe cei dinamici. Tehnologia MODJAW™️ 4D poate urmări și înregistra mișcările maxilarului și mușcătura, în timp real. Astfel, medicul va putea alege un tratament personalizat nevoilor fiecăruia.

Tratamentul malocluziei dentare la copii

Această afecțiune e destul de comună și, de multe ori, ia forme ușoare, așa că nu este întotdeauna nevoie de un tratament.

De obicei, cel mai comun tratament în ortodonție pentru malocluzie este aparatul dentar. Acesta poate fi fix sau mobil, iar durata tratamentului poate dura până la câțiva ani. Dispozitivul aplică presiune pe dinți și îi aduce în poziția corectă.

Mentenanța aparatului în stare optimă este importantă, așa că putem spune că regulile de igienă orară se aplică riguros și pe perioada cât cei mici poartă aparatele. Periajul și ața dentară sunt necesare, la fel cum este și evitarea gumei de mestecat, a mâncărurilor lipicioase sau tari, a popcornului și a înghețatei.

În cazuri mai severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale sau alte tratamente mai complexe.

Dinți aliniați, un zâmbet sănătos

Depistarea precoce a malocluziei dentare la copii te va ajuta să corectezi potențialele probleme prin intervenții timpurii, dar și să previi potențiale complicații în dezvoltarea danturii.

Odată ce observi primele semne, programează o vizită la medicul stomatolog pentru un tratament potrivit. Astfel, copiii se pot bucura în continuare de o dantură sănătoasă și de un zâmbet armonios.