Depăşiri ale valorilor de PM10 în Bucureşti, la toate staţiile AerLive.ro, montate în vecinătatea școlilor

Depăşiri ale valorilor de PM10 în Bucureşti, la toate staţiile AerLive.ro, montate în vecinătatea școlilor
(FOTO: Pixabay)

Cei 27 de senzori de monitorizare din platforma AerLive.ro, aflaţi în vecinătatea şcolilor din Bucureşti, înregistrează depăşiri ale valorii limită pentru particulele în suspensie PM10, potrivit unui raport al Centrului pentru Politici Durabile Europolis.

Poluarea aerului în apropierea școlilor

În anul 2021, cele opt staţii de monitorizare din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), montate în Capitală, au cumulat 348 de zile de nefuncţionare pentru poluarea cu acelaşi indicator.

În ceea ce priveşte poluare cu PM2,5, raportul de specialitate arată că se înregistrează medii zilnice de până la 150 micrograme/mc la Şcoala George Călinescu, de şase ori mai mari decât valoare limită maximă pentru media anuală de (25 micrograme/mc).

De asemenea, un număr foarte mare de depăşiri ale acestui indicator se consemnează la majoritatea staţiilor, iar în evidenţă ies Calea Giuleşti (Şcoala generală nr. 163) şi Şcoala George Călinescu, cu 69, respectiv 58 de depăşiri ale valorii limită PM2,5.

În perioada octombrie – decembrie 2021, senzorii aerlive.ro au valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2.5 de până la cinci ori mai mari faţă de valoarea limită.

Astfel, numărul depăşirilor valorii-limită este unul foarte mare, pornind de la 5 în cazul staţiei Gura Caliţei, până la 64 de depăşiri la staţia amplasată în zona Şcolii George Călinescu.

Valori depășite și în 2022

Pentru anul 2022, în primele patru luni, majoritatea staţiilor aerlive.ro au înregistrat valori ridicate, majoritar peste limită. Numărul mediu de depăşiri ar fi de aproximativ 38, ceea ce indică faptul că poluarea cu PM2.5 este pe scară largă în Bucureşti.

În schimb, staţiile de monitorizare ale Agenţiei Naţionale de Protecţiei a Mediului (ANPM) au raportat pentru poluarea cu dioxid de azot (NO2) depăşiri ale limitei legale pentru anul 2021. Datele arată depăşiri ale valorii admise de 40 micrograme/mc la cele două staţii de trafic din Bucureşti: B3 – Mihai Bravu şi B6 – Universitate (44,81 micrograme/mc, respectiv 49,39 micrograme/mc).

În concluziile raportului citat se menţionează că funcţionarea RNMCA este în continuare deficitară, staţia cu cel mai mare număr de zile de nefuncţionare/fără date fiind B6 – Universitate, cu 82 de zile. În acelaşi timp, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin ANPM, raportează că nu mai există depăşiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM10.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`