O nouă meserie pare să fi apărut în România: cea de denunţător. Ce-i drept, nu se află în nomenclator, dar a devenit o adevărată modă ca persoane publice, cu probleme penale, din dorinţa de a-şi uşura situaţia, să se toarne între ele pe nerăsuflate. Avocatul Doru Boştină, Dorin şi Alin Cocoş, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, dar şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, sunt doar câţiva dintre cei care au apelat la această metodă.
Oameni de afaceri şi politicieni celebri s-au turnat reciproc, unii de la prima audiere, alţii după luni de puşcărie, potrivit informatiilor apărute în presă.
Denunțători de meserie: Oameni de afaceri și politicieni celebri au turnat pentru a scăpa basma curată
#DIRECT_ONE_ektckg#
Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost primul politician-denunţător la DNA, scriu jurnaliştii de la Libertatea. Sandu i-a denunţat pe Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ştefan, în dosarul Microsoft. Dumitru Nicolae i-a turnat, la rându-i, pe Dorin Cocoş, dar şi pe Alexandru Bittner, un om de afaceri care a fost apropiat de Adrian Năstase.
Nici Dorin Cocoş nu s-a lăsat mai prejos, iar după aproape patru luni de arest preventiv, şi-a denunţat fosta soţie. El a spus că Elena Udrea era la curent cu tot ceea ce se întâmpla şi că banii ajungeau la partid sub oblăduirea lui Vasile Blaga. Dorin Cocoş şi-a denunţat până şi colegul de celulă, pe Gheorghe Ştefan. Acesta a dat, de asemenea, o declaraţie procurorilor DNA, în care l-a învinuit pe Cocoş.
Mai mult, Dorin Cocoş a fost denunţat chiar de propriul fiu, Alin Cocoș, în dosarul ANRP, cel al despăgubirilor ilegale.
Fostul soț al Elenei Udrea le-a spus magistraților că a încercat să își protejeze fiul.
Pentru că a denunţat la DNA, în dosarul Microsoft, pedeapsa avocatului Doru Boştină a fost redusă la jumătate. Potrivit motivării instanţei, Doru Boştină a beneficiat de dispoziţiile articolului 19 din Legea 682/2002, potrivit căreia "persoana care are calitatea de martor şi care a comis o infracţiune gravă, iar în timpul urmăririi penale sau al judecătţii, denunţă sau facilitează tragerea la răspundere penală a unor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedpsei prevăzute de lege".
Și fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost denunţător. de ocazie. El a spus, în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, că a primit şpagă de la Gabriel Surdu, fost director al RA-APPS, scriu jurnaliştii de la adevarul.ro.
La rândul său, Gabriel Surdu, care a ajuns după gratii după ce a fost denunţat de Bîgiu, a făcut propriul denunt la DNA, privind ilegalităţile din ANRP. El şi Surdu au sperat ca instanţa să le reducă astfel pedeapsa.
Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit despre importanța pe care o are un denunț în soluționarea unui dosar, dar a subliniat că niciun procuror nu își bazează dosarul doar pe un denunț.
"Nu e prima dată când instituția denunțătorului se folosește în România, e reglementată și se folosește și în Europa sau în Statele Unite.
Este apoi cealaltă situație a persoanelor care vin și denunță alte fapte. Dacă DNA cunoaște de dosar, denunțătorul primește doar jumătate din pedeapsă, iar persoana respectivă, pe lângă denunţ, colaborează cu autorităţile”, a spus Kovesi la Digi24.