DENT ESTET: Stomatologia laser revoluționează tratamentele dentare

DENT ESTET: Stomatologia laser revoluționează tratamentele dentare

În ultimii ani, tehnologia a adus schimbări majore în medicină la nivel mondial, iar stomatologia devine din ce în ce mai ofertantă.

În ritmul accelerat al vieții cotidiene, pacienții au nevoie de tratamente cu vindecare rapidă, care să le permită să-și reia activitățile în cel mai scurt timp. De asemenea, experiența la medicul stomatolog contează din ce în ce mai mult, iar pacienții se orientează spre tratamente minim invazive, eficiente și cât mai confortabile.

Tratamentele laser oferă o experiență nouă la stomatolog, dar și una mult mai plăcută. Pentru medici, pe de altă parte, înseamnă un efort important de învățare, de schimbare a unor tipare de lucru și nu în ultimul rând, de adaptare a protocoalelor clinice la noile tehnologii.

Laserul dentar este unul dintre echipamentele de ultimă generație care necesită pregătiri suplimentare pentru ca medicii să-l poată folosi la adevărata capacitate, însă promisiunea este că pacienții se pot bucura de tratamente minim-invazive, biocompatibile, cu efecte secundare absolut neglijabile sau inexistente.

Tipuri de lasere folosite în tratamentele dentare

Laserele au aplicabilitate în cariologie, endodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie dentară și parodontologie, reprezentând o formă de stomatologie mai puțin invazivă. Există mai multe tipuri de lasere, cu diferite lungimi de undă.

Cel mai cunoscut și cel mai versatil laser în medicina dentară este laserul care are absorbție în apă. Sunt două lungimi de undă foarte apropiate, Erbium-Yag și Erbium Chromium-YSGG. Pentru aceste două lungimi de undă, cu absorbție în apă și hidroxilapatită, paleta de tratamente dentare la care pot fi utilizate este foarte vastă”, explică Dr. Codruța Ciurescu, medic primar și medic specialist chirurgie alveolo-dentară, cu competențe în implantologie și parodontologie, Master of Science în Lasere în Medicina Dentară.

Laserele Erbium au cea mai mare paletă de tratamente pe care le pot efectua pentru faptul că au absorbție în apă și toate țesuturile vii, țesuturile umane, țesuturile bacteriene au conținut de apă. Astfel, cu această lungime de undă, medicul poate realiza tratamente asupra tuturor țesuturilor care au conținut de apă: smalț, dentină, os, gingie.

În afară de laserele din familia erbium, se folosesc și alte lungimi de undă în stomatologie. Laserele dioda, de exemplu, au absorbție în melanină și hemoglobină, iar utilizarea lor este limitată la decontaminarea bacteriană în tratamente de canal sau parodontale, precum și în chirurgia țesuturilor moi (gingii).

Versatilitate în diferite tratamente dentare

  • Tratamentul laser al cariei dentare

Pentru stomatologia non-invazivă, sunt cazuri în care laserul poate accesa carii dentare mai mici chiar decât dimensiunea unei freze. Vârful de laser, numit tips, care are dimensiune de 400-600 de microni, este echivalent cu o mină de creion de 0.5 și oferă un avantaj considerabil.

Pe lângă limitările în ce privește dimensiunea instrumentarului, toate frezele au dezavantajul că în momentul în care se îndepărtează dentină deteriorată, rămân reziduuri pe suprafața peretelui dentinar, chiar dacă acestea sunt foarte mici. În momentul în care se realizează tratamentul cu laser, suprafața rămâne perfect curată, ușor poroasă, pentru a realiza adeziunea viitoarea plombei dentare.

Tratarea cariei dentare cu ajutorul laserului este preferată de pacienții anxioși, cărora zgomotul produs de freza dentară le creează disconfort.

  • Un tratament minim invaziv al parodontitei

Dr. Ciurescu explică și rezultatele pe care le-a obținut în tratamentul laser al parodontitei, domeniu în care este ancorată în proiecte de cercetare cu AALZ (World Laser Dental Training Center) de la Universitatea Szigmund Freud din Viena:

„Recesiunile (retracțiile gingivale) după tratamentele laser sunt semnificativ mai mici, numărul de intervenții chirurgicale necesare se reduce, sensibilitatea dentară care apare uneori după tratamentele parodontale este mult mai mică, iar câștigul de atașament (refacerea țesuturilor parodontale) este mai mare decat în tratamentele clasice.”

Rezultatele obținute în tratamentul parodontitei cu ajutorul laserului sunt foarte bune și mai ales, sunt mai stabile în timp. „Cel mai mare beneficiu mi se pare faptul că se reduce numărul de situații clinice în care sunt necesare intervenții chirurgicale în parodontologie”, continuă ea.

  • Chirurgie dentară laser

O altă aplicație în care laserul se dovedește un instrument deosebit de util este în chirurgie și implantologie dentară.

„De exemplu, una dintre indicațiile care îmi place foarte tare și pe care o folosesc foarte mult: în momentul în care intenționez să fac implantare imediată, adică am făcut o extracție dentară și urmează să aplic un implant imediat în același loc, curățarea țesutului osos și îndepărtarea bacteriilor de la nivelul țesutului osos restant, este esențial să fie făcut cu foarte mare rigurozitate. Acesta este un domeniu unde laserul mă ajută foarte mult, unde am convingerea că făcând decontaminarea și condiționarea osului cu laser, îndepărtarea bacteriilor este mai sigură. Osul este mai bine pregătit să primească un nou implant și riscul de complicații post-implantare imediată este semnificativ redus”, explică Dr. Codruța Ciurescu.

De asemenea, îndepărtarea unui implant dentar care nu mai poate fi recuperat este o intervenție destul de neplacută pentru pacient și cu un sacrificiu osos important. Însă, cu ajutorul laserului este mult mai precisă, mai delicată și mult mai confortabilă pentru pacient.

După îndepartarea unui implant printr-o intervenție laser, zona respectivă este mult mai ușor de pregătit pentru a primi un nou implant, iar vindecarea este mai facilă.

Dr. Codruța Ciurescu – o autoritate în domeniul stomatologiei laser

Dr. Codruța Ciurescu este medic primar și medic specialist chirurgie alveolo-dentară, cu competențe în implantologie și parodontologie, absolventă a promoției 1998 a Facultății de Stomatologie UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, doctorand și membru al corpului didactic al Universității Transilvania Brașov.

Atrasă de perspectiva de a le oferi pacienților tratamente mai puțin invazive față de metodele convenționale și din dorința de a găsi soluții de tratament în cazurile clinice dificile, Dr. Ciurescu a decis să studieze laserele în medicina dentară în Germania la RWTH – Universitatea Rinului de Nord. În 2017, a obținut titlul de Master of Science în folosirea laserelor în medicina dentară. Regretatul Prof. Dr. Norbert Gutknecht, pionier în cercetarea laserelor în medicină dentară și totodată profesorul fondator, sufletul și motorul acestui program de studii de referință, a fost cel care a inclus-o în echipa sa de cercetare clinică și în echipa de lectori ai AALZ – World Academic Laser Dental Center.

În prezent, Dr. Ciurescu este trainer în utilizarea laserelor, speaker internațional și este în continuare membru al echipei de cercetare și studii postuniversitare AALZ (World Academic Laser Training Center) al Universității Szigmund Freud din Vienna, Austria. În cadrul programului de masterat, se ocupă de programul de studii în parodontologie, implantologie și chirurgie orală.

De asemenea, este ambasadorul în România al International Society for Laser Dentistry (ISLD), organizație mondială care reunește aproape toți medicii stomatologi utilizatori de laseri din toată lumea și membru al Advisory Board, editor și reviewer în domeniul parodontologie-implantologie, al revistei de stomatologie LIDS (Lasers in Dental Science).

Stomatologie laser în clinicile DENT ESTET

Grupul DENT ESTET își continuă promisiunea de a oferi pacienților acces la tratamente performante, realizate de medici care înnobilează tehnologia digitală. Stomatologia laser face parte din acest angajament și este disponibilă în toate cele 18 clinici DENT ESTET din toate cele 9 orașe mari din țară: București, Ploiești, Craiova, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timișoara.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`