DENT ESTET: Pasiunea pentru Estetică Dentară Avansată

DENT ESTET: Pasiunea pentru Estetică Dentară Avansată

Mulți dintre noi aspirăm la un zâmbet mai strălucitor și mai atrăgător, iar adesea motivul este de natură estetică. Însă dorința de a găsi o soluție rapidă poate să nu fie una foarte sigură. Pentru a obține nu doar frumusețea dorită, ci și sănătate dentară durabilă, este esențial să consultăm un medic specialist sau chiar să ne orientăm către o echipă multidisciplinară.

Dr. Valeria Ștefănescu, medic specialist în ortodonție dento-facială și dr. Cosmin Ștefănescu, medic specialist în protetică dentară, ne-au vorbit mai multe despre principalele motive pentru care pacienții adulți ajung în cabinetul lor.

Principalele motive pentru care pacienții vizitează medicul ortodont

Începem cu cel mai frecvent motiv întâlnit la pacienți: dinții înghesuiți, care îi fac pe mulți să evite să zâmbească larg. De asemenea, și dinții spațiați, prea mici sau prea mari ne pot crea un sentiment de jenă. La fel și dantura care nu este aliniată în mod corect pot cauza multe probleme.

Șapte efecte secundare ale problemelor ortodontice netratate:

– Abraziuni dentare

– Microfracturi, care pot apărea ca leziuni false la baza dinților

– Dificultăți la mușcat și mestecat

– Probleme de curățare a spațiilor înguste

– Dureri musculare

– Dureri ale articulației temporo-mandibulare

– Dureri de cap inexplicabile

Toate aceste probleme necesită atenția unui medic stomatolog, ortodont sau protetician și un diagnostic corect, bazat pe investigații minuțioase.

Pierderea unui dinte, o situație neplăcută

O altă situație care poate duce la necesitatea tratamentului ortodontic este lipsa unui dinte pe arcadă. „Când pierdem unul sau mai mulți dinți, dinții de lângă și dinții de sus, antagoniștii, rămân fără vecini. Dinții de lângă se înclină foarte mult, din dinți verticali, devin oblici, iar cei de sus coboară. Acolo, pe spațiul unui dinte lipsă, punem implant, respectiv coroană, dar în momentul în care nu există spațiul corect distribuit, atunci medicul ortodont trebuie să pregătească terenul medicului implantolog, respectiv protetician.”, explică dr. Valeria Ștefănescu, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială în clinicile DENT ESTET.

Chiar dacă tratamentul ortodontic cu aparat dentar poate să dureze până la doi ani și implică vizite regulate la medic, această durată este importantă pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung. „Din fericire, stomatologia digitală ne oferă o soluție eficientă sub aspectul timpului, prin tratamentul ortodontic cu alignere, tratament care este etapizat cu ajutorul unui software și prin urmare, crește predictibilitatea, reducând numărul de vizite la ortodont, cât și durata totală a tratamentului, în unele cazuri,” adaugă dr. Valeria Ștefănescu.

Riscurile bruxismului

Bruxismul cunoscut și sub numele de „scrâșnit din dinți” în limbaj comun, apare în timpul somnului, iar de cele mai multe ori, pacientul nu este conștient de acest obicei vicios. Cu toate acestea, efectele bruxismului nu întârzie să apară. Persoanele pot remarca ulterior tocirea dinților, dureri musculare în zona obrajilor, urechilor, dureri și sunete atunci când mestecă, mergând până la imposibilitatea de a deschide gura complet. De asemenea, poate să producă și dureri de cap.

Pacienții cu bruxism se trezesc cu maxilarele blocate, cu dureri de cap sau tensiune în această zonă, sau pot avea momente în timpul zilei când durerile se intensifică. Un astfel de pacient, de multe ori apelează la medici de alte specialități, câutând soluții, până când ajung la noi în cabinet, pentru că sursa durerii nu este nici inflamația urechilor și nici o problemă neurologică. Sursa acestei dureri este localizată în articulația temporo-mandibulară”, explică dr. Cosmin Ștefănescu, medic specialist în protetică dentară în clinicile DENT ESTET și asistent universitar la Catedra de Protetică Dentară din cadrul UMF „Carol Davila”.

Diagnostic de precizie cu stomatologia digitală

Primul pas într-un tratament adecvat este diagnosticul.

După cum știe toată lumea, inclusiv atunci când mergem la spital, de exemplu, pentru o problemă generală a organismului, totul trebuie să înceapă cu diagnosticul corect. Pentru a pune acest diagnostic trebuie să avem investigații realizate corect”, explică dr. Cosmin Ștefănescu.

Stomatologia digitală oferă un confort sporit pacienților prin scanarea intraorală care înlocuiește amprentele clasice și prin analiza dinamică a mușcăturii în timp real. Aceasta permite o vizualizare precisă a tuturor mișcărilor dentare. Fotografiile și scanările faciale facilitează la comunicarea cu pacienții și la planificarea tratamentului. Comunicarea digitală rapidă între medici și laboratoare îmbunătățește eficiența tratamentului.

Tiparele de mișcare ale maxilarelor

Când discutăm despre pacientul cu bruxism sau cu altă problemă a ocluziei dentare (felul în care dinții se ating atunci când mușcăm), vorbim despre forțe considerabile care se distribuie pe dinți.

O poziționare incorectă aici duce la contacte ocluzale incorecte și o distribuire inegală a forțelor la nivelul mușchilor faciali sau cranieni. Aceștia preiau aceste forțe sau tensiuni, și de multe ori, apare oboseala musculară sau chiar spasme musculare în această zonă”, explică dr. Valeria Ștefănescu.

Din fericire, în prezent, atât medicul ortodont, cât și medicul protetician, au posibilitatea să identifice în mod eficient problemele funcționale ale articulației temporo-mandibulare. Dispozitivul folosit, un device care înregistrează tridimesional mișcările uzuale ale mandibulei, poate vedea cu exactitate lucruri imposibil de constatat cu ochiul liber: ce se întâmplă atunci când deschidem gura, mestecăm, mușcăm, mărunțim alimentele, înghițim sau chiar zâmbim.

Diagnosticul se pune destul de ușor folosind mijloacele digitale. Doar că tratamentul este de durată și pacienții trebuie să știe acest lucru pentru propriul lor interes,” adaugă dr. Cosmin Ștefănescu.

Tratamentul multidisciplinar ortodonție-protetică

Un plan de tratament complex care cuprinde o etapă ortodontică urmată de o etapă protetică, necesită răbdare din partea pacientului. Cu toate acestea, doar urmărind pas cu pas recomandările medicilor specialiști, putem obține rezultate nu doar estetice, ci și funcționale.

Din fericire, în prezent, atât medicul ortodont, cât și medicul protecian, au acces la tehnologii avansate care le permit identificarea problemei și aplicarea unui tratament eficient și de durată. Dispozitivele moderne, care înregistrează tridimensional mișcările obișnuite ale mandibulei, pot detecta cu precizie aspecte care nu pot fi vizualizate de ochiul uman. Tratamentul bruxismului poate fi abordat de ambele specialități medicale și include tratamentul de relaxare sau de stabilizare a articulației temporo-mandibulare, ca o etapa premergătoare oricarui alt tratament.

Estetică avansată în clinicile DENT ESTET

Clinicile DENT ESTET au dezvoltat un protocol de estetică dentară și ortodonție digitală care înseamnă eficientizarea timpului petrecut de pacient până la finalizarea tratamentului. De la tehnologiile avansate de investigație și imagistică dentară, la protocolul clinic de colaborare interdisciplinară între medicii specialiști ortodonți, implantologi și proteticieni, până la comunicarea cu laboratorul ASPEN de tehnică dentară digitală, fiecare detaliu este creat pentru a optimiza experiența pacienților chiar și atunci când cazul lor medical este complex.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`