DENT ESTET – Estetica dentară avansată și fluxurile de lucru digitale

Publicat: 08 08. 2023, 10:02

Experiența digitală la stomatolog schimbă radical percepția tratamentelor de protetică sau estetică dentară. Noile tehnologii oferă medicilor posibilitatea să abordeze aspecte care înainte țineau de domeniul filmelor SF.

Astfel, viteza de transmitere a informației înseamnă că este suficientă o singură vizită în clinica stomatologică pentru a realiza investigații de o complexitate fără precedent.

În prezent, vorbim de un „portret digital al pacientului”, generat cu ajutorul imagisticii medicale digitale: pornind de la radiografiile digitale, la tomografia computerizată CBCT, continuând cuscanarea 3D a cavității orale sau a feței,și cu imaginile 4D ale mișcărilor uzuale ale maxilarelor unei persoane, fiecare investigație contribuie la crearea unei imagini complete a situației clinice.

Avantajul major este că medicul stomatolog poate personaliza planul de tratament luând în considerare informațiile complexe și detaliate pe care le oferă tehnologia: forma și culoarea dinților, felul în care aceștia se suprapun când mestecăm și felul în care se mișcă articulația temporo-mandibulară.

După ce suntcolectate datele necesare și pacientul poate pleca acasă, medicul protetician își va continua munca în spatele scenei, în tandem cu tehnicianul dentar. Este important ca laboratorul de tehnică dentară să dispună de tehnologii digitale integrate pentru a putea prelucra informațiile captate în clinică dinfaza de investigații.

Portretul pacientului în 3D

Scanarea facialăpermite o planificare mult mai bună a cazurilor decât fotografia de investigație clasică. Tratamentele protetice încep în faza de planificare a designului viitorilor dinți, luând în calcul fizionomia pacientului precum și dorințele acestuia, dar și limitele ce țin de estetică și de funcția masticatorie.

„Designul lucrărilor protetice se realiza înainte în 2D, pornind de la o fotografie frontală pe care nu o puteai prelucra prea mult. Cu ajutorul scanării facialecu RAYFace®, totul a devenit mai dinamic, pentru că poți întoarce portretul în 3D, față și profil, poți verifica proiecția dinților, astfel încât să ai acces la un portret digital al pacientului”, explică Dr.Cristian Csapo-Martinescu, medic stomatolog – estetică dentară în cadrul clinicilor DENT ESTET.

Mai mult decât un dispozitiv de înregistrare, scanerul facial ajută în comunicarea cu pacientul, pe de o parte, și cu laboratorul de tehnică digitală, pe de altă parte.

Ce înseamnă imagistica 4D

Unul dintre dispozitivele de scanare digitală a feței, MODJAW®, colectează date 4D despre pacient, ceea ce înseamnă că, pe lângă dimesiunile volumetrice, lungime, lățime și înălțime, înregistrează și mișcările maxilarelor, captând dimensiunea kinetică.

La nivelul aparatului maxilo-facial, mișcarea este realizată atunci când vorbim, deschidem gura, mușcăm, mestecăm și înghițim. Articulația temporo-mandibulară este cea care permite aceste mișcări, iar orice problemă în dinamica de mișcare are rezultate vizibile asupra danturii.

Această articulație poate să furnizeze clinicienilor informații despre motivul pentru care dinții pacientului se tocesc, se sparg sau pacientul acuză dureri maxilare.

Mișcările articulației temporo-mandibulare nu sunt vizibile cu ochiul liber pentru clinicieni și nu pot fi determinate în alt mod. Înainte de apariția acestui dispozitiv digital, măsurătorile ocluzale se realizau analog și foarte greoi, folosind un ansamblu metalic care nu era foarte ușor de acceptat de către pacient.

În ultimii patru ani, MODJAW® oferă o alternativă digitală, cu un design ergonomic și confortabil pentru pacient. În prezent, este suficient să montăm doi senzori pe fruntea și mandibula pacientului, iar camera video prevăzută înregistrează în timp real mișcările efectuate și le proiectează pe un ecran.

Pacienții găsesc această experiență inedită, ba chiar le stârnește curiozitatea, pentru că astfel devin conștienți de semnătura lor de mișcare – unică pentru fiecare persoană în parte.

Medicul protetician va extrage din această investigație informații prețioase despre modul în care se realizează contactul ocluzal atunci când dinții se ating și dacă articulația temporo-madibulară funcționează corect.

„Dacă ceva nu funcționează la contactul dintre dinți, putem interveni doar asupra acestui aspect.Dacă ceva nu funcționează la nivelul articulației temporo-mandibulare, atunci știm că e nevoie să intervenim cu tratamente ortodontice înainte să realizăm partea protetică.MODJAW® furnizează infomații care ne ajută să luăm o decizie medicală corectă și informată, poate eficientiza planul de tratament și ne ajută să oferim rezultate stabile pe termen lung ”,spune Dr.Cosmin Ștefănescu, medic specialist protetică dentară în clinicile DENT ESTET cu experiență în tratarea afecțiunilor temporo-mandibulare.

O altă caracteristică a dispozitivului MODJAW®este aceea că oferă posibilitatea suprapunerii tomografiei computerizate sau aimaginilor intraorale3D, ceea ce înseamnă că medicul poate integra toate datele disponibile.

Fațete sau coroane dentare cu tehnologie digitală

Pentru cazul fericit în care pacientul nu are nevoie de tratament ortodontic sau implant dentar, putem programa următoarea vizită în 3-4 zile. Acestea sunt necesare pentru ca laboratorul de tehnică dentară digitală să producă o simulare a viitoarelor fațete sau coroane dentare.

Laboratorul este cel care realizează aceste lucrări protetice, în două etape: partea digitală, adică baza de rezistență a coroanei sau a fațetei, este realizată cu o mașină de frezatcuo precizie de 10 microni.Apoi, intervine tehnicianul ceramist, care este artizanul sau artistul lucrării protetice. Folosind materiale premium, tehnicianul dentar îi conferă un aspect natural coroanei sau fațetei dentare, prin stratificarea ceramicii.

La vizita următoare, pacientul este invitat în cabinet pentru probe și apoi i se pot cimenta lucrările protetice. Tot acest proces se poate încheia în doar trei săptămâni, în funcție de caz.

În cazul unui plan de tratament complex care necesită o abordare interdisciplinară, temporizarea tratamentului se schimbă. Dacă pacientul necesită implanturi dentare, finalul tratamentului va fi influențat de procesul de osteointegrare. Cu toate acestea, un flux de lucru digital înseamnă o eficientizare a vizitelor în clinică și un confort mult mai ridicat pentru pacient.

Estetica dentară poate fi obținută și printr-un plan de tratament complex care necesită o strânsă colaborare interdisiplinară între ortodonție și protetică dentară. Ambele specialități beneficiază de scanarea MODJAW®4D, care oferă informații importante despre articulația temporo-mandibulară și ocluzia dentară.

DENT ESTET oferă un flux de lucru digital integrat

Promotor altehnologiei digitale în stomatologia din România, DENT ESTET a inaugurat în 2016Laboratorul de tehnică dentară digitală ASPEN, care dispune de tehnologie digitală necesară pentru a integra informațiile trimise de clinicieni.

În prezent, toate cele 18 clinici din țară ale grupului au implementat un flux de lucru digital în comunicarea cu laboratorul de tehnică dentară. Acest lucru se transpune într-o comunicare transparentă cu pacienții, în posibilitatea de a prefigura și de a previzualiza cu exactitate rezultatele, contribuind la gradul de confort, încredere și siguranță al celor care apelează la tratamente de estetică dentară.