DENT ESTET: Despre sănătatea dentară a copilului sau a adolescentului. Tratamentul dinților permanenți tineri
Asigurarea unei îngrijiri dentare corespunzătoare pentru copii și adolescenți este crucială pentru sănătatea și bunăstarea lor generală. Recent, în ultima apariție TV, Dr. Bianca Bucălae și Dr. Dana Dulgheru, medici stomatologi cu experiență în tratamentul pacienților pediatrici, au adus în atenția publicului importanța tratării la timp a cariilor dentare care apar pe dinții permanenți tineri. Perspectivele lor oferă îndrumări valoroase pentru părinți în menținerea sănătății dentare optime pentru copiii lor.
Etape de creștere și momente importante pentru sănătatea dentară
Există încă o preconcepție care spune că nu e necesar să tratăm dinții de lapte pentru că oricum se schimbă. În continuarea acestei idei, multe persoane se așteaptă ca dinții permanenți tineri care erup să nu aibă afecțiuni dentare pentru că nu au avut timp să formeze carii. Dacă vă întrebați de ce este necesar să tratăm dinții de lapte, motivul este că afecțiunile netratate ale acestora pot afecta erupția și dezvoltarea dinților permanenți care le vor lua locul.
Mai puțin cunoscut este că dinții permanenți ai copiilor erupt treptat între vârstele de 6 și 13 ani, înlocuind dinții de lapte. Această tranziție joacă un rol vital în stabilirea unui zâmbet adult sănătos, deoarece în perioada de maturizare dinții permanenți tineri sunt încă vulnerabili în fața dezvoltării cariilor. Smalțul este încă mai subțire decât al unui adult, schimbările hormonale pot duce la sensibilitate gingivală, iar întreaga dezvoltare osoasă aduce schimbări cu privire la poziția dinților pe arcadă sau a maxilarelor.
„Adolescenții se confruntă adesea cu provocări dentare unice datorită factorilor precum schimbările alimentare, creșterea gradului de independență, precum și începerea eventualelor tratamente ortodontice”, explică Dr. Dana Dulgheru, medic stomatolog cu experiență în tratarea dinților permanenți tineri și unul dintre primii medici din România care a obținut în SUA competența în tratamentul cu coroane dentare pediatrice.
„La această vârstă, sunt foarte importante controalele dentare regulate, o dată la șase luni, pentru a monitoriza sănătatea dentară și pentru a aborda orice probleme ar putea apărea. O ședință profesională de igienizare implică îndepărtarea plăcii și a tartrului, reducând riscul problemelor dentare precum cariile și bolile gingivale. Aceste proceduri de rutină sunt esențiale pentru conservarea integrității dinților permanenți ai copiilor.” În plus, ea subliniază rolul măsurilor preventive, incluzând igiena orală corectă și nutriția echilibrată.
Părinții sunt în continuare cei care au un rol crucial în susținerea acestui proces, prin încurajarea practicilor de igienă orală corecte. Dr. Dulgheru subliniază importanța suportului parental în această etapă pentru a insufla obiceiuri sănătoase și pentru a asigura o îngrijire dentară corespunzătoare.
Dezbaterile între periuțele de dinți manuale și cele electrice apar adesea, în special în ceea ce privește îngrijirea dentară a copiilor. În timp ce ambele opțiuni au meritele lor, Dr. Dulgheru sugerează că periuțele de dinți electrice pot fi mai captivante pentru copii, transformând igiena orală într-o activitate distractivă. Cu toate acestea, ea subliniază importanța tehnicilor corecte de periaj și a supravegherii parentale indiferent de tipul de periuță de dinți.
Microscopul în tratamentul cariilor dentare: o abordare avansată
Amplificația microscopului a revoluționat tratamentele dentare, oferind numeroase beneficii atât pentru pacienții tineri, cât și pentru medicii stomatologi. Prin utilizarea microscoapelor, medicii pot trata precis cariile dentare, păstrând mai mult din structura sănătoasă a dinților. Această abordare minim invazivă este deosebit de benefică pentru copii și adolescenți, deoarece reduce disconfortul și anxietatea asociate cu tratamentele tradiționale.
„Dar are încă un beneficiu important: folosind microscopul, medicul poate elimina doar țesutul afectat, salvând cât mai mult din dintele permanent sănătos. Iar noi, ca medici, luăm acest lucru în considerare când tratăm dinții adolescenților, pentru că ne dorim să se poată bucura de o dantură sănătoasă pentru tot restul vieții adulte,” explică dr. Bianca Bucălae.
Utilizarea microscoapelor îmbunătățește, de asemenea, comunicarea cu pacienții și familiile acestora, deoarece aceștia pot observa procesul de tratament în timp real, cu ajutorul camerei de filmat cu care este prevăzut microscopul, care captează imagini care pot fi urmărite de pacient, întărind încrederea și înțelegerea asupra stării de sănătate.
Alegerea DENT ESTET pentru îngrijirea dentară a copilului sau adolescentului
Când vine vorba de sănătatea dentară a copiilor și adolescenților, DENT ESTET este destinația principală din România pentru stomatologie performantă și tratamente minim invazive.
Cu primele clinici din țară dedicate sănătății dentare a copiilor- DENT ESTET 4 KIDS, respectiv a adolescenților – DENT ESTET 4 TEENS, părinții pot avea încredere că, aici, copiii lor vor primi tratamente specializate pe grupe de vârstă, oferite de o echipă medicală multidisciplinară. Este important ca ca medicii stomatologi care tratează pacienți copii sau adolescenți să aibă specializare în stomatologia pediatrică sau pregătire temeinică în particularitățile dinților permanenți tineri. Iar totul are loc într-un mediu prietenos, în care să învețe că vizita la stomatolog poate fi o experiență la care să revină cu drag de fiecare dată.