DENT ESTET aduce stomatologia de înaltă performanță. Tratamente fără durere, cu eficiență 100%, cu ajutorul laserelor

Publicat: 22 04. 2021, 18:06

Tratamentele dentare au fost asociate mult timp cu senzația de durere, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulți dintre noi întârziem sau evităm chiar să apelăm la un medic stomatolog.

Din cauza unor experiențe dureroase sau poate chiar traumatizante, multe persoane resimt anxietate atunci când se află în situația de a avea nevoie de tratamente dentare.

Ultimele descoperiri în stomatologie au reușit, însă, să schimbe această percepție și să vină în sprijinul pacienților. Odată cu revoluția digitală, medicii dentiști pot realiza acum tratamente sigure, eficace și fără durere.

Utilizarea laserului în stomatologie a contribuit semnificativ la îmbunătățirea procedurilor și tratamentelor dentare, astfel încât durerea să fie diminuată semnificativ sau redusă complet, sporind astfel confortul pacientului și eficiența intervențiilor.

Utilizarea laserelor în tratamentele dentare – o abordare multidisciplinară

Deoarece tratamentele stomatologice cu laser sunt minim-invazive și au o rată de succes mult mai mare față de tehnicile clasice, acestea reprezintă în prezent o componentă esențială a stomatologiei, cu aplicabilitate în:

  • Paradontologie
  • Endodonție
  • Terapia cariilor dentare
  • Implantologie
  • Odontoterapia restauratoare
  • Albire dentară.

Indiferent de tipul de țesut asupra căruia se intervine (moale sau dur), laserele dentare simplifică proceduri care, în trecut, erau complexe, dureroase și necesitau o perioadă îndelungată de vindecare. Ultimele inovații reduc sângerările și traumele în zonele din jurul dinților, tratamentele fiind mult mai precise și cu rezultate rapide, de durată.

Clinicile DENT ESTET și-au asumat responsabilitatea de a investi constant în cele mai performante tehnologii laser, astfel încât pacientul să primească tratamente eficiente, realizate de medici supraspecializați, în condiții de maximă siguranță și confort.

Stomatologie fără durere cu laserele Biolase – WaterLase și Epic

Laserele Biolase sunt considerate un reper în stomalogie de 25 de ani, peste 75% din laserele prezente în lume în acest moment fiind construite de compania americană.

WaterLase este un laser inovator care combină apa, aerul și energia laser și care se folosește pentru țesuturi dure (os) și moi (gingie), ceea ce îl face alegerea ideală pentru tratarea a numeroase afecțiuni.

“WaterLase înlocuiește freza clasică, turbina și bisturiul și contribuie la realizarea de tratamente sigure și precise, fără senzație de durere pentru pacient. În plus, prin utilizarea laserului numărul de vizite la medicul stomatolog scade, deoarece perioada de vindecare este semnificativ redusă. Datorită acestor beneficii de necontestat, laserul a devenit un instrument indispensabil în clinicile stomatologice care își doresc să mențină un nivel de excelență al serviciilor, pentru a oferi o experiență plăcută pacienților“, spune Anamaria Ghiurcă, medic specialist parodontologie în cadrul DENT ESTET.

Pe lângă tehnologia Waterlase, mai există și laserul Epic Biolase care este extrem de precis, rapid și mai ales nedureros pentru pacienți. Beneficiind de o tehnologie wireless, acest dispozitiv reduce semnificativ sângerarea și perioada de recuperare post-procedură.

Tipuri de tratamente dentare realizate cu ajutorul laserelor

Comparativ cu tehnicile tradiționale, laserul reprezintă o alternativă mai eficientă, sigură și rapidă în tratamentele dentare și intervențiile chirurgicale la nivelul cavității bucale.

Datorită avantajelor pe care le oferă, WaterLase și Epic Biolase se folosesc cu succes în gestionarea tratamentului bolii parodontale și periimplantitei (parodontologie), în tratamente endodontice (tratamente de canal și de dezinfectare a canalelor endodontice, pulpectomie), dar și în implantologie sau chirurgie alveolară.

Este important să menționăm, totuși, că aceste tratamentele pot fi realizate exclusiv de către medici cu certificare în stomatologia laser, care decid pentru ce tipuri de proceduri poate fi aplicată tehnologia, dar și frecvența de utilizare în funcție de nevoile pacientului.

Laserele Waterlase și Epic Biolase sunt ideale pentru intervențiile pe orice tip de țesut, inclusiv cel dur.

Parodontologie

Waterlase este un instrument eficient în tratarea bolii parodontale. Pentru că este mai puțin invaziv decât metodele clasice, laserul ajută la reducerea inflamației și sângerării în pungile parodontale. În plus, laserul îndepărtează ușor țesutul afectat și reduce cantitatea de bacterii, ceea ce ajută vindecarea rapidă.

Implantologie

Prin funcția Repair Implant, WaterLase permite accesul la implant subgingival, în vederea îndepărtării acelor țesuturi care sunt afectate, dar și a biofilmului de pe implant. Datorită utilizării apei, WaterLase nu afectează suprafața șurubului, fiind extrem de eficient în decontaminarea și salvarea implantului dentar.

Curățarea leziunilor carioase

În cazul tratamentelor de canal, se folosește laserul pentru curățarea și dezinfectarea canalului radicular. Waterlase realizează o curățare profundă a dentinei, îndepărtând bacteriile și facilitând tratarea țesutului afectat.

Pentru că înlocuiește „freza clasică” în tratamentul leziunilor carioase, și implicit efectele negative ale acesteia, precum vibrație, efect termic, zgomot specific, Waterlase reprezintă o variantă de tratament mult mai ușor acceptată de către pacienți.

Dintre intervențiile cu laser asupra țesutului moale amintim:

Tratarea herpesului și ulcerului aftos (stomatita aftoasă)

Potrivit specialiștilor, tratamentul cu laser (chiar și la un nivel scăzut de energie) este eficient în ameliorarea leziunilor provocate de herpesul bucal și stomatita aftoasă.

De asemenea, există studii care demonstrează eficacitatea laserului în vindecarea mucozitei orale (o leziune inflamatorie cauzată de boli infecțioase, dar mai ales de tratamentele oncologice).

Remodelarea gingivală

Reconturarea gingivală (gingivectomia) este o procedură realizată cu ajutorul laserului pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului, la recomandarea medicului ortodont sau specialistului în estetică dentară.

În condițiile în care gingivectomia convențională poate fi asociată cu durere, disconfort și sângerare, intervenția cu laserul este nedureroasă, chiar și fără anestezie. În plus, laserul are efect de hemostază și sterilizare, evitându-se riscul de infecție.

Frenectomia

Frenectomia reprezintă o intervenție efectuată cu laserul pentru îndepărtarea frenului. Este minim-invazivă, nedureroasă și rapidă și se efectuează într-o singură vizită în cabinetul medicului stomatolog.

De asemenea, nu necesită anestezie prin injectare sau sedare, ceea ce sporește confortul pacientului. Laserul acționează asupra terminațiilor nervoase în mod direct, asigurând anestezia automată.

Albirea dentară

În trecut, procedura de albire dentară necesita mai multe vizite la stomatolog sau purtarea gutierelor de albire pentru un timp mai îndelungat, acasă. Însă, tehnica de albire cu laser, care se realizează cu ajutorul Epic Biolase, a schimbat lucrurile.

Epic Biolase oferă un zâmbet perfect în aproximativ 45 de minute, chiar și pacienților cu dinți pătați, îngălbeniți sau cenușii. În plus, Epic Biolase poate albi dinții cu 6 până la 12 nuanțe.

Avantajele albirii dentare cu laser sunt multiple:

  • structura smalțului dintelui și a dentinei nu este afectată
  • nu provoacă sensibilitate
  • dinții își păstrează culoarea un timp îndelungat
  • nu există efecte secundare, ca în cazul altor proceduri.

Beneficiile utilizării WaterLase și Epic Biolase pentru pacienți

Tratamentele laser sunt recomandate la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți (frenectomii), și pentru tratarea pacienților cu afecțiuni precum boli cardiovasculare și diabet.

Dintre beneficiile utilizării laserelor în tratamentele dentare, amintim:

  • Predictibilitatea tratamentului
  • Scurtarea timpului petrecut de pacient pe scaun
  • Decontaminarea bacteriilor din câmpul de lucru (în cazul intervențiilor cu implant dentar sau al obturațiilor de canal)
  • Rezultate mult mai rapide ale tratamentelor
  • Managementul durerii
  • Eliminarea sângerării în cazul intervențiilor chirurgicale
  • Scurtarea perioadei de recuperare post-operatorie
  • Versatilitate – poate fi utilizat pentru a trata mai multe tipuri de afecțiuni
  • Ușor de manevrat de către medic

În concluzie, laserul și-a dovedit științific eficiența în tratarea afecțiunilor stomatologice, de la cele mai simple la cele mai complexe, fiind o componentă esențială a activității medicilor dentiști.

Pentru a obține un zâmbet sănătos, estetic și perfect funcțional este important să alegem o clinică ce investește în astfel de tehnologii performante, în beneficiul pacienților, și care se bazează pe o echipă de medici supraspecializați, ce oferă tratamente premium ce garantează rezultatul final dorit de pacient.