Săptămâna Patimilor: Denia din Miercurea Mare, ce este bine să facă creștinii astăzi (VIDEO)

Publicat: 15 04. 2020, 16:22
FOTO: Pixabay.com

In Săptămâna Mare creștinii sunt obișnuiți să meargă la cele cinci denii și să respecte obiceiurile și tradițiile moștenite din bătrâni. Miercurea Marea este cea de-a treia zi a săptămânii ce precedă Paștele, fiind și una dintre acele zile rare din an în care se țin deniile.

Dacă Marțea Mare era ultima zi în care se mai puteau face activitățile gospodărești și munca la câmp, Miercurea Mare este o zi dedicată curățeniei în locuințe, spălatului și călcatului. Totodată, Miercurea Mare marchează și ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor care doreau să îl ucidă. Deniile sunt slube unicat, ce se țin de două ori pe an, în Postul Mare.

Denia din Miercurea Mare și trădarea lui Iuda

Fiecare zi din Săptămâna Mare capătă o altă semnificație, potrivit Crestinortodox.ro. În Lunea Mare Biserica le reamintește credincioșilor de Patriarhul Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt, asemeni modului în care urmează să fie vândut și Hristos. Tot în seara de luni se povestește și pilda smochinului neroditor, prin care preotul le amintește credincioșilor că Dumnezeu este atât iubire cât și dreptate.

În Marțea Mare, la denia, se spune Pilda celor 10 fecioare, pentru a le reaminti credincioșilor că flacăra lumânării din istorisire reprezintă faptele bune pe care fiecare dintre noi le face, și care îl vor urmări întreaga viața.

La denia din Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase, cea care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, drept simbol al pocăinței și îndreptării pentru oamenii păcătoși.

Totodată, Miercurea Mare simbolizează și ziua în care Iuda l-a trădat și l-a vândut pe Mântuitorul Iisus fariseilor. Gestul său face ca această zi din Săptămâna Patimilor să fie una de post negru.

Tradiții și superstiții în Miercurea Mare

Cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor este ultima zi în care se fac treburile gospodăreși. Începând din Joia Mare, în case nu se mai spală și nu se mai calcă, așa că Miercurea Mare este dedicată de gospodine acestor activități.

Tot astăzi, tradiția spune că se ține post negru, fiind ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus din Nazaret fariseilor.

Miercurea Marea marchează momentul din an în care oamenii trebuie să revină la sentimente mai bune dacă s-au supărat. Este momentul în care persoanele care nu au avut o relație prea bună sau au avut conflicte cu alți membrii ai familiei, prietenii sau apropiați să îi ierte și să meargă mai departe.

Ziua de miercuri se află la mijlocul Săptămânii Patimilor. Astăzi nu este bine ca oamenii să se certe și să își arunce vorbe grele. Tradiția spune că în Miercurea Mare nu este bine ca oamenii să se supere unii pe alții.

Printre tradițiile și superstițiile de Paște se numără și rugăciunile. Miercurea Mare este o zi dedicată liniștii și rugăciunilor.

În anumite zone ale țării, în ziua de miercuri din Săptămâna Mare copiii obișnuiesc să meargă cu colindul, după lăsarea serii. La final cei mici nu primesc nici bani, nici fructe și nici covrigi, ci ouă proaspete, pentru a le înroși în Joia Mare, zi dedicată acestui obicei.