Săptămâna Patimilor: Denia din Joia Mare și cele 12 Evanghelii (VIDEO)

Săptămâna Patimilor: Denia din Joia Mare și cele 12 Evanghelii (VIDEO)
FOTO: Pixabay.com

Săptămâna Patimilor este aproape de final, iar Paștele din ce în ce mai aproape. Această zi a ultimei săptămâni din Postul Paștelui este încărcată de tradiții și superstiții știute de români încă din bătrâni. Astăzi, în ajun, se vopsesc ouăle iar seara se ține denia, slujbă la care preotul citește și cele 12 Evanghelii.

Denia din ziua de joi este cu atât mai deosebită cu cât este și seara în care se scoate în bicerică, din altar, Sfânta Cruce și se așează în naos.

Citirea celor 12 Evanghelii

Specificul serii de joi este citirea celor 12 Evanghelii. În Joia Mare sau Joia Patimilor sluja este închinată celor patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului. Este vorba despre spălarea picioarelor ucenicilor, fiind o pildă de smerenie, Cinea cea de Taină, cu ocazia acesteia Mântuitorul instituind Taina Sfintei Euharisiri, rugăciunea arhierească și vinderea Mântuitorului de către Iuda, drept început al patimilor, potrivit Doxologia.ro.

În timpul deniei din Joia Mare, când se citesc cele 12 Evanghelii, femeile își fac pe o sfoară sau pe o ață 12 noduri. Fiecare împletitură se realizează după fiecare Evanghelie citiă de către preot. În unele regiuni ale țării, în timp ce femeile realizează nodurile își pun și cât o dorință, iar când aceasta se îndeplinește, nodul se desface.

Prima Evanghelie citită la denia din Joi Mare aduce aminte de Cina cea de Taină a Mântuitorului alături de apostoli și momentul în care Iuda cere o trupă de ostași pentru a-l vinde pe Iisus din Nazaret. Știind că momentul prinderii se apropie, Iisus le ține apostolilor o predică despre iubire față de aproape.

În alte zone, femeile desfac un nod în vereme de necaz și își pun câte o dorință la momentul respectiv, în timp ce se rostește o rugăciune.

La fiecare îngenunchere din timpul celor 12 Evanghelii se aprinde o lumânare. În anumite regiuni ale țării, femeile leagă cele 12 lumânări aprinse în timpul slujbei între ele și le pun apoi în afara bisericii, la „VII”.

Scoaterea Sintei Cruci

În timpul deniei din Joia Mare, preoții scot din Sfântul Altar Sfânta Cruce în naosul bisericii. În general, scoaterea solemnă a Crucii are loc după citirea a cinci Evanghelii.

Joia Mare este la rândul său și o importantă zi pentru împărătșanie, având în vedere că simbolizează momentul în care Mântuitorul oferă trupul și sângele său, sub formă de pâine și vin, informează Doxologia.ro.

Ziua în care se vopsesc ouăle

Joia Mare este cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor și este momentul în care gospodinele, conform tradiției, vopsesc ouăle roșii.O tradiție populară din bătrâni spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul.

În Muscel, în Joia Mare se prepară celebrii covrigi cu ou. Ei sunt duși la biserică pentru a fi sfințiți, iar apoi se împart, în Duminica Pastilor rudelor, copiilor și prietenilor apropiați ai familiei. Gospodinele care îi prepară în Joia Mare se vor bucura de noroc și prosperitate pe tot parcursul anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`