Democrația europeană slăbește, în timp ce la nivel european scade prezența la vot, avertizează un raport

Democrația europeană slăbește, în timp ce la nivel european scade prezența la vot, avertizează un raport
sursă foto: Unsplash

Chiar și în țările europene stabile în mod tradițional se observă că statul de drept se deteriorează pe măsură ce prezența la vot și legitimitatea democratică scad la nivel mondial, a spus International IDEA, subliniind preocupările cu privire la Franța, Olanda și Spania.

Numărul alegătorilor a scăzut cu aproximativ 10% în cincisprezece ani

Alegerile democratice scad în calitate în întreaga lume, inclusiv în Europa, conform Raportului Global State of Democracy 2024, publicat marți (17 septembrie) de International IDEA.

Raportul analizează calitatea alegerilor, prezența la vot și felul în care sunt percepute rezultatele și dacă rezultatele sunt luate în serios sau conduc la proteste, într-un an neobișnuit de încărcat, în care 3 miliarde de oameni au mers la vot.

Sam van der Staak, directorul Programului pentru Europa al International IDEA, a descris rezultatele raportului drept „deranjante”, pentru Euronews.

Numărul alegătorilor a scăzut cu aproximativ 10% în cincisprezece ani, iar în aproximativ o cincime din alegeri, învinsul nu a acceptat rezultatul, a spus el.

Declinul a avut loc în ciuda multor inovații din întreaga lume care vor să facă procesele electorale mai accesibile, cum ar fi scăderea vârstei de vot în Cipru și Lituania.

Chiar dacă în Europa rezultatele sunt mai bune decât în alte regiuni, International IDEA avertizează că unele dintre ingredientele unei democrații sănătoase, inclusiv libertățile civile și accesul la justiție, sunt amenințate.

Statul de drept al Europei a înregistrat o scădere notabilă de-a lungul a cinci ani, arată raportul, care a examinat 221 de alegeri naționale organizate în 159 de țări între mai 2020 și aprilie 2024.

„În unele țări europene, puterile executive fac presiune asupra instanțelor”, a spus van der Staak, subliniind presiunea asupra democrației în Bulgaria, Grecia, Olanda, Portugalia și Spania.

„Mă aştept ca în următorii doi ani, o atenţie sporită să se concentreze asupra acestui stat de drept, deoarece este una dintre cele mai mari slăbiciuni ale democraţiei în Europa”.

Unele guverne fac presiuni asupra presei

Multe țări europene sunt în urmă în ceea ce privește libertatea de exprimare și de presă, se arată în raport, subliniind luptele Greciei cu libertatea academică și încercările guvernelor din Italia și Slovacia de a face presiuni asupra presei.

Franța este, de asemenea, semnalată din cauza preocupărilor cu privire la excluderea persoanelor din procesele politice în funcție de factori economici, cum ar fi discriminarea bazată pe avere.

Raportul sugerează, de asemenea, că decalajul dintre estul, centrul și vestul Europei se reduce.

„Aceasta este vestea bună, pentru că Europa se unește din ce în ce mai mult și nu se mai observă diviziunea tradițională pe care am văzut-o între vechile și noile [democrații]”, a spus van der Staak.

International IDEA, o organizație interguvernamentală care susține democrația în întreaga lume, sugerează că perspectiva aderării la UE ajută unele țări în urmă să ajungă din urmă.

Albania, Kosovo și Moldova au progresat în oferirea accesului la justiție, egalitate economică și libertate de exprimare, după izbucnirea războiului din Ucraina, se arată în raport.

Ucraina a introdus, de asemenea, o selecție transparentă și bazată pe merit pentru Curtea Constituțională și a reluat procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, a adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`