Demisie în masă la Sputnik Moldova: „Nu dorim să fim implicaţi în dezinformări şi manipulări”/ Decizia vine abia după ce publicația a fost interzisă pentru propagandă pro-rusă în contextul invaziei Ucrainei

Demisie în masă la Sputnik Moldova: „Nu dorim să fim implicaţi în dezinformări şi manipulări”/ Decizia vine abia după ce publicația a fost interzisă pentru propagandă pro-rusă în contextul invaziei Ucrainei
Redacția Sputnik din Moldova și-a dat demisia (FOTO: Hepta- Sputnik / Alexander Galperin)

Cei opt jurnaliști de la redacția de limbă română a site-ului rus de propagandă Sputnik Moldova și-a dat demisia în masă, luni, în semn de dezacord față de politica editorială a publicației.

Redacția a semnat o declarație publică prin care și-au anunțat plecarea de la postul rusesc, unul dintre principalele motoare ale propagandei ruse în Republica Moldova: „Nu dorim să fim implicaţi în dezinformări şi manipulări”.

Membrii redacției sunt: Andrei Porubin, Silvia Zavadovschi, Maria Dimineț, Roman Botnari, Tatiana Cebotari, Valeria Fortuna, Gutiera Prodan, Eduard Maciac.

Cei opt afirmă că militează pentru pace şi condamnă „vehement orice agresiune militară, care seamănă moarte”.

„În contextul ultimelor evenimente regionale, extrem de grave, ne-am exprimat dezacordul cu politica editorială a redacției care se impune în aceste momente și care contravine normelor deontologice al ejurnaliștilor, precum și bunului simț”, se arată în comunicat.

„Noi suntem cetăţeni ai acestei ţări şi nu dorim să fim implicaţi în dezinformări şi manipulări. Am încercat să păstrăm în cadrul redacţiei radio un echilibru social şi politic, dar lucrurile au degradat”, se arată în cererea de demisie.

Vineri, portalul Sputnik Moldova a fost închis din ordinul Serviciului de Informații și Securitate SIS al Republicii Moldova sub acuzația că răspândește știri false și dezinformări în sprijinul Federației Ruse. Deși Sputnik are o activitate lungă în spate, decisia trecerii în ilegalitate a publicației a venit pe fondul ultimelor dezinformări prin care încercau să justifice agresiunile Rusiei.

Cu toate acestea, echipa care constituie nucleul dur al dezinformărilor din Sputnik Moldova din jurul fostului politician Iurie Roșca, fost lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) și care în trecut a acționat la publicația Flux nu și-a prezentat încă demisia.

Iurie Roșca este unul dintre susținătorii fervenți ai Rusiei și propagandei sale în Republica Moldova.

Cazul nu este unul singular, mai mulţi jurnalişti au demisionat de la organele de presă ruseşti după ce Moscova a invadat Ucraina. Prin mesaje publice, ei şi-au anunţat demisia dând vina pe evenimentele recente.

Interzicerea presei pro-ruse în România

România s-a alăturat luni statelor UE care au eliminat posturile de propagandă pro-rusă de pe teritoriu. Măsurile Guvernului României vizează atât TV-ul, cât și site-urile.

Toți furnizorii de servicii TV din România vor opri transmiterea postului Russia Today începând de luni seara, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

„Sunt o serie de măsuri pe care autoritățile române le-au luat în această perioadă pentru a bloca anumite surse identificate ce propagă știri false în contextul crizei din Ucraina. Vom prezenta o listă a acestor site-uri. Unele dintre ele au fost deja închise, altele urmează, procedurile sunt începute”, a declarat Cărbunaru.

Televiziunile și site-urile restricționate de Guvernul României:
  • Russia Today
  • profitsmall.com;
  • ro.md.sputniknews.com;
  • md.sputniknews.com;
  • citestesitu.com;
  • rtnews.ro;
  • cloudx.ro.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`